Ελλάδα

Φλόιντ Μεταξουργείο: Γράφιτι με τον Αφροαμερικανό στη γειτονιά της Αθήνας

Φλόιντ Μεταξουργείο: Γράφιτι με τον Αφροαμερικανό στη γειτονιά της Αθήνας
Φλόιντ Μεταξουργείο: Γκράφιτι που εμφανίζει τον Αφροαμερικανό σε νεαρή ηλικία με το σύνθημα «can' t breathe» να αποτυπώνεται σε τοίχο της Αθήνας.

Η δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ στις ΗΠΑ από αστυνομικούς έχει πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων όχι μόνο στη χώρα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και σε όλον τον πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατακλύστηκαν από μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και η μορφή του Φλόιντ έγινε σύμβολο ενάντια στην καταπίεση και στην αδικία. Η ατμόσφαιρα αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Διαδηλώσεις έγιναν και στη χώρα μας με συμμετοχή κυρίως νέων παιδιών, που στην εικόνα και στο άκουσμα του «I can’ t breathe» του πεσμένου στην άσφαλτο Φλόιντ έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο πλακάτ και κατέβηκαν στον δρόμο.

Η παγκόσμια αναταραχή όμως επηρεάζει και καλλιτέχνες σαν τον street artist Hambas που αποφάσισε να ζωγραφίσει ένα γκράφιτι σε έναν τοίχο του Μεταξουργείου. Σε αυτό, αναγράφονται οι φράσεις «Can’t breathe» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) και «Need Justice» (Χρειάζομαι Δικαιοσύνη). Ο ίδιος ο καλλιτέχνης γράφει στη λεζάντα των φωτογραφιών με το γκράφιτί του στο instagram: «Μπορούμε να σβήσουμε το 2020; Όχι αλλά μπορούμε να μάθουμε από αυτό». 

Το γκράφιτι παρουσιάζει τον Αφροαμερικανό σε νεαρή ηλικία με χειροπέδες γύρω από τον λαιμό του, θέλοντας να τονίσει αυτό που λένε εκατοντάδες χιλιάδες στις ΗΠΑ: από την ώρα που γεννιέται ένα «μη λευκό» παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει από τον ρατσισμό.

Μετά τον Φλόιντ νέα δολοφονία μαύρου πολίτη στις ΗΠΑ

Και ενώ η δολοφονία του Φλόιντ έχει ξεσηκώσει θύελλα και ενώ οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ δεν λένε να κοπάσουν, μία νέα δολοφονία Αφροαμερικανού στην Ατλάντα πυροδοτεί μεγαλύτερη οργή. Πρόκειται για τη δολοφονία του Ρέισαρντ Μπρουκς, είχαμε στις ΗΠΑ με εκατοντάδες πολίτες να ξεσηκώνονται στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Η επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Έρικα Σιλντς, υπέβαλε την παραίτησή της το Σάββατο 13/6, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης Κίσα Λανς Μπότομς, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον θάνατο από πυρά αστυνομικού ενός νεαρού μαύρου που αποκοιμήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ βρισκόταν στη γραμμή drive-thru εστιατορίου της αλυσίδας Wendy’s. Αυτό ήταν το αδίκημα του…

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η δήμαρχος Μπότομς διευκρίνισε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση της Σιλντς μετά τον θάνατο του Ρέισαρντ Μπρουκς, μόλις 27 ετών. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο σημείο νότια του κέντρου όπου ο 27χρονος έπεσε νεκρός. «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», ξεκαθάρισε η δήμαρχος Μπότομς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments