Οικονομία

Μειώθηκαν στα 105,8 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα προς Δημόσιο τον Μάρτιο

Μειώθηκαν στα 105,8 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα προς Δημόσιο τον Μάρτιο
Μείωση σημειώθηκε στα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο μέσα στον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μειωμένο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ, τον Μάρτιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μειώθηκε στα 105,811 δισ. ευρώ, έναντι 106,054 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (αν αφαιρεθούν οι οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης) μειώθηκε τον Μάρτιο στα 83,66 δισ. ευρώ έναντι 84,222 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο ανήλθαν σε 545 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση κατά 11,45% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (489 εκατ. ευρώ).

Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,213 δισ. ευρώ έναντι 2,263 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (μείωση 16,4%). Το πλήθος των οφειλετών ανήλθε σε 3.945.882 τον Μάρτιο, έναντι 3.993.521 τον Φεβρουάριο.

Το πλάνο για την νέα κανονικότητα

Τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην μετά-κορωνοϊό εποχή περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο «10th Nicosia Economic Congress». Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, είναι συνεκτικές πολιτικές που θα επιτρέψουν να οικοδομήσει η Ελλάδα «ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα διαθέσιμα εγχώρια και ευρωπαϊκά μέσα και πόρους, με όραμα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι οι εξής:

  • Η εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού- συσσωρευμένου- ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.
  • Η περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
  • Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα και της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα περιορίσει τη γραφειοκρατία για πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, με κατάθεση και ψήφιση σειράς νομοσχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός νέου, βελτιωμένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης (σήμερα αρχίζει και αυτή τη συζήτηση στη Βουλή), στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας κ.ά.
  • Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, στο δικαστικό σύστημα, στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, στην αγροτική πολιτική κ.ά.
  • Η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments