Πολιτική

Δένδιας – Σαλέχ: «Ναι» σε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης και στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου

Δένδιας – Σαλέχ: «Ναι» σε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης και στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου
Δένδιας - Σαλέχ: Οι δύο άνδρες εξέτασαν και τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.

Αφού συναντήθηκε την 1η Ιουλίου με «τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Ακίλα Σαλέχ», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέβη σε δηλώσεις.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας, συζήτησε με τον κ. Σάλεχ – τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά- το θέμα του καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, “στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010″.

Οι κύριοι Δένδιας και Σάλεχ -πάντα κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ- συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, κάτι που προφανώς έδειξε τους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει στη Λιβύη η Τουρκία. “Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

“Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες”, ανέφερε ο κ. Δένδιας. Οι δύο άνδρες εξέτασαν και τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, καθώς “η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης”.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τυνησία

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Τυνησία, όπου συνομίλησε με τον ομόλογό του και για την κατάσταση στη Λιβύη. «Για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στην Τίνυδα. 

Για τις σχέσεις των δύο χωρών

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, αυτό βρίσκει σύμφωνο και τον Τυνήσιο ομόλογό του, ενώ προσέθεσε ότι «στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Ανέφερε δε πως «η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

«Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Η εμπλοκή της Τουρκίας αντιβαίνει της αποφάσεις του ΟΗΕ

«Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ό,ι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως διερευνήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο υπουργοί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, υπέγραψαν Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών, η οποία ανοίγει «νέους δεσμούς συνεργασίας σε έναν κομβικό τομέα». Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη την Τυνησία για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments