Πολιτική

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ο νόμος που θα ψηφιστεί για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ο νόμος που θα ψηφιστεί για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί»
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν κάνει πίσω, όσον αφορά το σχέδιο νόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Μέχρι σήμερα αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι» τόνισε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι “Ο νόμος που θα ψηφιστεί για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί” τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις. Μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας των άρθρων του σχετικού σχεδίου νόμου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός επισήμανε: “Η υπόθεση της ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δεν αφορά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ούτε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ομοσπονδίες, αλλά “αυτές τις μικρές συγκεντρώσεις, που καθημερινά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, που με τις ευθύνες και της αστυνομίας – που πράγματι κλείνει πολλούς δρόμους, πολύ γρήγορα – γίνονται όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παράλληλα, σημείωσε ότι,πλην του ΚΙΝΑΛ, δεν κατατίθενται από τα άλλα κόμματα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφερόμενος μάλιστα στην υποχρέωση -όπως είπε- της αστυνομίας να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση “να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον πρόεδρο των πρωτοδικών, τον εισαγγελέα”. Στη συνέχεια, απαντώντας στην κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, για αντιγραφή χουντικών διατάξεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι “μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς απαγορεύατε συγκεντρώσεις”.

Όσο για την κριτική που σχετίζεται με τον όρο της “ριζοσπαστικοποίησης” και τη συγκρότηση διεύθυνσης βίας στην Αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει με την ποινικοποίηση των ιδεών: “Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες, ούτε με τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αφορά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία” υποστήριξε. Από την μεριά του , ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι οι περιπτώσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια ή λόγω επισκέψεων ξένων ηγετών δεν βασίστηκαν σε χουντικούς νόμους αλλά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1991, ενώ η δυνατότητα της αστυνομίας να τοποθετεί μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο, βασίστηκε σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου:

  • Η Αστυνομία μπορεί να παρίσταται στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ δύναται να τις απαγορεύει, αφενός, «αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και αφετέρου, σε ορισμένη περιοχή, «αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
  • Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως και εν υπαίθρω, εντός ενός ευλόγου θεσμικού πλαισίου, που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («ΕΣΔΑ»).
  • Επιχειρείται η συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα ενός καίριου αριθμού διατάξεων που αφορούν σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να επικαιροποιηθούν διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
  • Υπογραμμίζεται ακόμα ότι «επιχειρείται η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής στο πλαίσιο μιας έννομης τάξης που σέβεται και υπερασπίζεται τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Για τον λόγο αυτό ρυθμίζεται το δικαίωμα όχι μόνον της οριστικής, αλλά και της προσωρινής δικαστικής προστασίας των θιγομένων από τα αστυνομικά μέτρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments