Ελλάδα

Φωτιά Σάπες: Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τον οικισμό Ποντίων – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά Σάπες: Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τον οικισμό Ποντίων – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Φωτιά Σάπες: Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, γρήγορα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του οικισμού Παλιννοστούντων Ποντίων, στις Σάπες Ροδόπης.

Μια δύσκολη μάχη κλήθηκαν να δώσουν οι πυροσβέστες κόντρα στην πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Σαπών, στην Ροδόπη, με τις φλόγες να φτάνουν, μάλιστα μέχρι στις αυλές σπιτιών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 21:30, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποκόψουν το επικίνδυνο μέτωπο που κατευθυνόταν προς τον οικισμό Παλιννοστούντων Ποντίων, με το κύριο ενεργό μέτωπο να εστιάζεται πλέον σε ορεινή δασική έκταση, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο της περιοχής. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το πύρινο μέτωπο αντιμετωπίζεται από τα πεζοπόρα τμήματα, καθώς η περιοχή είναι μη προσβάσιμη.

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 78 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ υπάρχει συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του Ελληνικού Στρατού. Μέχρι τη δύση του ηλίου, εξάλλου, από αέρος επιχειρούσαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Κινδύνεψαν σπίτια

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, γρήγορα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του οικισμού Παλιννοστούντων Ποντίων, στις Σάπες Ροδόπης. Στις 18:30, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με το Cnn.gr ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, επιβεβαίωσε την προληπτική εκκένωση του οικισμού. Όπως τόνισε ο ίδιος, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς όλοι οι κάτοικοι που βρίσκονταν στον οικισμό, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια χάρη στην άμεση επέμβαση των Αρχών.

«Είμαστε αντιμέτωποι εδώ και αρκετή ώρα με μια φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, η οποία ευτυχώς έγινε έγκαιρα αντιληπτή. Κινήθηκε άμεσα όλος ο μηχανισμός και της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και του δήμου. Εκκενώσαμε τον οικισμό των Ποντίων, οδηγήσαμε τον κόσμο σε ασφαλή μέρη, στο γήπεδο και το πολύκεντρο (σ.σ. πολυχώρος εκδηλώσεων) και στα σχολεία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Χαριτόπουλος.

Δείτε βίντεο

Πώς έχει εξελιχθεί η μάχη με τις φλόγες

Το τοπικό σάιτ xronos.gr μεταφέρει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες με την πυρκαγιά.

18:15: Πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη και δεύτερης εστίας φωτιάς. Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύονται διαρκώς.

18:30: Η φωτιά επεκτείνεται και είναι κοντά σε σπίτια του οικισμού Ποντίων Σαπών.

Έκτακτο: Δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Ποντίων Σαπών για προληπτικούς λόγους.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, Δασοφύλακες και εθελοντές. Συνδράμουν και οι γειτονικοί Δήμοι Κομοτηνής και Αρριανών.

Οι πολίτες οφείλουν να υπακούουν στις εντολές της Πολιτείας για την σωστή διαχείριση της πυρκαγιάς.

18:40: Θα γίνουν ρίψεις από αέρος – τουλάχιστον 5 οι εστίες της φωτιάς.

18:50: Αντιπυρικές ζώνες φτιάχτουν μηχανήματα γύρω από τον οικισμό Ποντίων

19:10: Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής είναι οργανωμένη και μεγάλη, ωστόσο ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Οι εστίες της φωτιάς καλά κρατούν.

Δεν κινδυνεύουν κάτοικοι. Η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια, αλλά μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν περιουσίες.

19:20: Επί ποδός στην πρώτη γραμμή βρίσκεται κι ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

Η τοπική ενορία έχει ανοίξει τις πόρτες της για να μπει κόσμος. Το ίδιο και οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τις έδρες τους.

19:30: Δίπλα στον οικισμό οι φλόγες Οι πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο κόντρα στον αέρα. Οι φλόγες έχουν φτάσει 10 με 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού Ποντίων Σαπών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments