Ελλάδα

Νοσοκομεία στάση εργασίας: ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ διαδήλωσαν στο υπουργείο Υγείας

Νοσοκομεία στάση εργασίας: ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ διαδήλωσαν στο υπουργείο Υγείας
Νοσοκομεία στάση εργασίας: Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και προσλήψεις για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, όπως και αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Την στάση εργασίας και την συγκέντρωση κάλεσαν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Βασικά αιτήματα των εργαζόμενων στην υγεία είναι οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών, καθώς 16.οοο είναι αυτοί που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και οι προσλήψεις νέου προσωπικού για την κάλυψη των 40000 κενών οργανικών θέσεων. Παράλληλα διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. «Οι ανάγκες στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με τον κοροναϊό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «16.000 εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000».

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην υγεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων». Η Ομοσπονδία προσθέτει επίσης ότι οι επικουρικοί υγειονομικοί που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας «δεν πληρώνονται το μισθό τους και τα εξαιρέσιμα». Ενδεικτικές της οξύτητας του προβλήματος με τα δεδουλευμένα που δεν πληρώνονται οι υγειονομικοί είναι και τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): «Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς – ΓΟΝΚ οι πρόσθετες εφημερίες από τον Ιανουάριο 2019 έως και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, στο σύνολο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας πανελλαδικά καθυστερούν οι πληρωμές των δεδουλευμένων εφημεριών τόσο των τακτικών όσο και των πρόσθετων.

Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά για μία ακόμη φορά πόσο υποκριτικά είναι τα ευχαριστώ της Κυβέρνησης στους γιατρούς του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών των γιατρών του ΓΟΝΚ. Απαιτούμε την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων μας».

Αιτία πολέμου η επιστροφή των εργολάβων

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) στα Νοσοκομεία», οι οποίοι «στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος, προσφέροντας κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους».

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι «σκόπιμα η κυβέρνηση δεν ψηφίζει Νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα στα Νοσοκομεία σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης και ήδη προκηρύσσονται διαγωνισμοί στα Νοσοκομεία για επιστροφή των εργολάβων». Αναφέρει ακόμη ότι η επιστροφή των εργολάβων είναι «αιτία πολέμου», προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments