Οικονομία

Υπουργοί Οικονομικών G20: Δεσμεύονται να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία

Υπουργοί Οικονομικών G20: Δεσμεύονται να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία
Υπουργοί Οικονομικών G20: Oι ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η προοπτική παραμένει αβέβαιη.

Αναμφισβήτητα οι επιπτώσεις που επέφερε ο φονικός ιός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναρίθμητες τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Η παγκόσμια οικονομία δέχεται μια ισχυρότατη κρίση, ενώ παγκόσμιοι κολοσσοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η προοπτική παραμένει αβέβαιη.

“Χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη”

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε αφότου συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες Σάββατο 18 Ιουλίου, επισημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει όσοι οι οικονομίες σταδιακά ξανά ανοίγουν. Ωστόσο τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να διαφυλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα, να στηρίξουμε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να βελτιώσουμε την αντοχή του οικονομικού συστήματος, την ώρα που το προστατεύουμε έναντι των καθοδικών κινδύνων», τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης.

Να εφαρμοστεί η Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους – Τι είπε ο υπουργός της Γαλλίας

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα μέλη της G20 έκαναν γνωστό ότι οι 42 από τις 73 φτωχότερες χώρες παγκοσμίως ζήτησαν «πάγωμα» των επίσημων διμερών αποπληρωμών χρεών έως το τέλος του έτους. Οι αξιωματούχοι προέτρεψαν όλους τους επίσημους διμερείς πιστωτές να εφαρμόσουν την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους πλήρως και με διαφάνεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό ΛεΜερ εκτίμησε ότι η G20 βρίσκεται «σε καλό δρόμο για να πετύχει μια συμφωνία» σχετικά με την παράταση για το 2021 της αναστολής εξυπηρέτησης χρέους για τις φτωχότερες χώρες, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο να πετύχουμε μια συμφωνία σε αυτό το θεμελιώδες θέμα» επισήμανε ο ίδιος, σε ένα μήνυμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, των οποίων προήδρευσε η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments