Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Την Παρασκευή στον ανακριτή για απολογία ο Ηλίας Ψινάκης

Φωτιά στο Μάτι: Την Παρασκευή στον ανακριτή για απολογία ο Ηλίας Ψινάκης
Φωτιά στο Μάτι: Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι μετά τους συνταρακτικούς διαλόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Φωτιά στο Μάτι: Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι μετά τους συνταρακτικούς διαλόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι είχε φυσιολογικά συγκλονίσει όλη τη χώρα, ενώ δύο χρόνια μετά τον χαμό 102 ανθρώπων ο εισαγγελέας έκανε παρέμβαση μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των είκοσι προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση, ενώ ξεκίνησε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μετά την πολύμηνη έρευνα του.

Αξλιζει να τονιστεί πως για την τραγωδία στο Μάτι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Κλήση στον τότε δήμαρχο Μαραθώνα

Η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη αποσταλεί από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτή προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν με τη σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της φωτιάς.

Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού, που δηλώνουν την ολοκλήρωση της κύριας έρευνας για την υπόθεση, αποστέλλονται ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε την χώρα και ενώ στην πορεία της δικαστικής έρευνας συνέβησαν δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα για την υπόθεση. Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή. Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο.

Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments