Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται τα παζάρια – Τι γράφει το Bloomberg

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται τα παζάρια – Τι γράφει το Bloomberg
Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συνεχίζουν σήμερα το απόγευμα, μετά από 24ωρα αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, τα παζάρια για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συνεχίζουν σήμερα το απόγευμα, μετά από 24ωρα αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, τα παζάρια για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Δεν έχουν τέλος τα παζάρια στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ επιδιώκουν να βρουν λύση με τις συνομιλίες τελικά να ξεκινούν σήμερα στις 19:00 (και όχι στις 17:00), ενώ το Bloomberg παρουσιάζεται αισιόδοξο.

Τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα κάνουν ράλι, καθώς οι χώρες της ΕΕ φαίνεται να είναι έτοιμες να συμφωνήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα investing.com, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχωρούσε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,13% από 1,21% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών και είναι πιθανόν να ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, ήταν ικανοποιημένες με έναν συμβιβασμό για το ύψος των προτεινόμενων επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.

Αν και οι τελευταίοι όροι σηματοδοτούν μία υποχώρηση από τις αρχικές φιλοδοξίες, προσθέτει, μία συμφωνία θα αποτελούσε καθοριστική στιγμή για την Ένωση καθώς θα οδηγούσε πιθανόν σε κοινό δανεισμό και θα συνέβαλε στο να μην υπάρχει πίεση στο δημόσιο χρέος χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών 10ετών ομολόγων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκε στις 155 μονάδες βάσης (1,55 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν ως επί το πλείστον μικρά κέρδη, ενώ η συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ επρόκειτο να ξεκινήσει στις 5 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τα εκκρεμή θέματα, όπως αυτό του συνολικού μεγέθους του ταμείου και των μηχανισμών ελέγχου των δαπανών.

Η τελευταία πρόταση για τη διάθεση 390 δισ. ευρώ από το ταμείο με τη μορφή επιχορηγήσεων και του υπόλοιπου ποσού με τη μορφή δανείων έχει ικανοποιήσει τις χώρες που αντιδρούσαν – όπως την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία – σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Το ΑΠΕ αναφέρει ότι: «Δεν είναι τόσο ο βαθμός της οικονομικής στήριξης που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αντίδραση των επενδυτών στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά μάλλον το αν μπορεί να επιτευχθεί μία συναίνεση για να διαβεί (η ΕΕ) τον Ρουβίκωνα της κοινής ανάληψης χρέους», δήλωσαν αναλυτές της Rabobank. «Φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να διαβεί (η ΕΕ) την έως σήμερα απαράβατη γραμμή της κοινής ανάληψης χρέους».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments