Πολιτική

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: «Πάνω από 70 δις ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: «Πάνω από 70 δις ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης»
Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Στο τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής που επετεύχθη αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα. Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συμφωνία των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσει “ανάσα” στην -επηρεασμένη από τον κορωνοϊό– οικονομία. Οι «27» λοιπόν, ύστερα από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων, είπαν το «ναι» στη νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, η οποία περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρις ευρώ. Για πρώτη φορά, η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξος» τόνισε ο πρωθυπουργός. και συνέχισε: «Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας. Προστατεύσαμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις για το πακέτο των 70 δισεκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για περίπου 72 δις ευρώ: «Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, κάτι παραπάνω από 19 δις στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δις σε δάνεια για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δις. Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, με ταχύτερες εκταμιεύσεις και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020″.

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι παρά τη μείωσή του, η Ελλάδα πέτυχε δύο πράγματα:

  • Την αύξηση των πόρων που θα πάρει η χώρα από το ταμείο συνοχής.
  • Σταθεροί παραμένουν οι πόροι για τους αγρότες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σκορπίσει τα χρήματα: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο δεν θα το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων, τον κόσμο της εργασίας, την πράσινη μετάβαση».

“Καμία χώρα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο”:

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο  πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι καμία χώρα δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο για την εκταμίευση των χρημάτων. Ακόμη έκανε ειδική μνεία στις «φειδωλές χώρες» λέγοντας ότι πείστηκαν όταν βεβαιώθηκαν πως «θα πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές». «Όταν μειώνεται η “πίτα” από τα 500 δις στα 390 δις κάποια προγράμματα θα κοπούν. Δώσαμε αγώνα να προστατευτούν τα προγράμματα με τις εθνικές κατανομές. Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός» υπογράμμισε.

Τι θα γίνει με τις χορηγήσεις:

“Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα πρέπει να καταθέσουμε το πρόγραμμα των χορηγήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δούμε πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα. Έχουμε μεγάλη ευθύνη ως χώρα να διαχειριστούμε το πακέτο με διαφάνεια και συναίνεση και θα λάβουμε υπόψη τις απόψεις άλλων κομμάτων. Το σχέδιο θα πρέπει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” σημείωσε.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments