Οικονομία

Σταϊκούρας για αναδρομικά: Θα τα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι

Σταϊκούρας για αναδρομικά: Θα τα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι
Σταϊκούρας για αναδρομικά: Ο υπουργος Οικονομικών αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, χωρίς να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ  για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ειδικότερα διαβεβαίωσε ότι το σύνολο των συνταξιούχων που περιλαμβάνονται στην περίμετρο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ιδιωτικό τομέα) θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται (για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το πως θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτά όλα τα σενάρια για το τρόπο πληρωμής τους, είτε δηλαδή να πληρωθούν σε δόσεις, είτε σε εφάπαξ, με κάποιο κούρεμα στο ποσό. «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι… Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δυο επίπεδα:

  • Στο δημοσιονομικό, δηλαδή σε ποια χρονιά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος της καταβολής των αναδρομικών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το κόστος (ανεξάρτητα από το τρόπο πληρωμής) θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε μία μόνο οικονομική χρήση π.χ φέτος ή του χρόνου, ενώ δεν αναμένονται αντιδράσεις από του θεσμούς καθώς, η συγκεκριμένη δαπάνη είναι έκτακτη και μοναδική (one-off), δηλαδή δεν θα έχει επαναλαμβανόμενη επίδραση στα δημοσιονομικά
  • To Ταμειακό, δηλαδή πως θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους. Ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο γιο ενδεχόμενο δόσεων όσο και της περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους (με κάποιο κούρεμα). Τόνισε, πως θα υπάρξει πολίτικη απόφαση για το θέμα αυτό.

Πώς θα γλιτώσουν φόρους και πρόστιμα οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά του 2013;

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είχαν εισπράξει αναδρομικά για τις συντάξεις τους το 2013 και τώρα ήρθε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου που περιγράφει πώς θα αποφύγουν τα «χαράτσια». Η έκδοση της απόφασης αυτής υπαγορεύτηκε από την άμεση ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι συνταξιούχοι στις αρμόδιες ΔΟΥ να διασφαλιστεί η φορολόγηση των ποσών των αναδρομικών που εισέπραξαν, στα έτη στα οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη συγκεκριμένη απόφαση, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους λήγει στις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ενδιαφερόμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν, αναλυτικά, ως εξής:

  • 1 Ακύρωση ή τροποποίηση πράξεων προσδιορισμού φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικών) ή και πράξεων επιβολής προστίμων: Πράξεις προσδιορισμού φόρου εισοδήματος ή και επιβολής προστίμου εκδοθείσες εντός του 2019 με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες αφορούν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, τα οποία εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους το έτος 2013 («προσβαλλόμενες πράξεις»), δύνανται να ακυρωθούν ή να τροποποιηθούν κατόπιν αίτησης του φορολογουμένου, εφόσον διαπιστώνεται πρόδηλη έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος.
  • Αρμόδιο όργανο για την ακύρωση ή τροποποίηση: Αρμόδιο όργανο για την ακύρωση ή τροποποίηση, κατά περίπτωση, είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας, κατά περίπτωση, της ΔΟΥ που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, αρμόδιος για την ακύρωση ή τροποποίηση είναι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής.
  • Υποβολή αίτησης ακύρωσης ή τροποποίησης: Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορολογούμενος πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην αρμόδια ΔΥΟ έως τις 31 Ιουλίου 2020 ή σε όποια άλλη προθεσμία τυχόν προβλεφθεί. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης σε αναρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, αυτή θα διαβιβάζεται άμεσα στην αρμόδια, είτε ταχυδρομικά είτε ηλεκτρονικά, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής της, με ενημέρωση του αιτούντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments