Διεθνή

Λίβανος: Το σκίτσο του Latuff και η φωτογραφία με τη μαία συγκλονίζουν

Λίβανος: Το σκίτσο του Latuff και η φωτογραφία με τη μαία συγκλονίζουν
Λίβανος: Τουλάχιστον 108 είναι οι νεκροί από τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Συγκλονίζουν το σκίτσο του Latuff για την τραγωδία, όπως και η φωτογραφία της μαίας που σώζει νεογέννητα.

Όσο περνάνε οι ώρες χειροτερεύουν τα νέα από τον Λίβανο, καθώς οι νεκροί από τις εκρήξεις έχουν φτάσει τους 108, οι τραυματίες ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες, υπάρχουν άγνωστος αριθμός αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, ενώ οι άστεγοι υπολογίζονται σε 300 χιλιάδες.

Η τραγωδία έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη, με τα ερωτηματικά να είναι πολλά σε σχέση με την αμέλεια και την αδράνεια των κυβερνητικών αρχών όσον αφορά την αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο που οδήγησε στη φονική έκρηξη, η οποία θύμισε -κυριολεκτικά- Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Ο γνωστός Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ (Latuff) αφιέρωσε ένα συγκλονιστικό σκίτσο στα θύματα της τραγωδίας. Ο κέδρος που δεσπόζει στην (πανέμορφη) σημαία του Λιβάνου έχει αγκαλιάσει έναν άνθρωπο και προσπαθεί να τον σηκώσει, κλαίγοντας.

Δείτε την ανάρτηση του γνωστού σκιτσογράφου στο Twitter

Ο γεννημένος στο Ρίο ντε Τζανέιρο σκιτσογράφος γράφει στην ανάρτησή του «Αλληλεγγύη με τον λαό της Βηρυτού, αλληλεγγύη με τον λαό του Λιβάνου. Ο σκιτσογράφος εμπνεύστηκε από τη σημαία του Λιβάνου που αποτελείται από δύο κόκκινες οριζόντιες λωρίδες που περικλείουν μία άσπρη λωρίδα, η οποία είναι διπλάσια από την κόκκινη.

Στο μέσο βρίσκεται ένας πράσινος κέδρος του Λιβάνου. Καθιερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1943. Η σύγχρονη σημαία σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην οικία κάποιων βουλευτών. Ο κέδρος πρέπει να είναι στο σύνολό του πράσινος. Είναι κοινό σφάλμα να ζωγραφίζονται τα κλαδιά του κέδρου καφέ ή μαύρα, σύμφωνα με τη wikipedia.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες από την έκρηξη στη Βηρυτό με την καταστροφή να είναι βιβλική. Μία φωτογραφία που γεμίζει ελπίδα, συγκλονίζει. Σε αυτήν φαίνεται μία μαία να κρατά αγκαλιά τρία μωράκια και να προσπαθεί να τα σώσει.

Η νεαρή μαία κρατά αγκαλιά τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών νοσοκομείου της Βηρυτού. Η φονική έκρηξη στο λιμάνι συντάραξε τη Βηρυτό και τμήμα της οροφής του νοσοκομείου κατέρρευσε. Ένας φωτορεπόρτερ, ο Μπιλάλ Τζαουίς, ο οποίος βρέθηκε εκεί, πρόλαβε να τη φωτογραφίσει.

Στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο φωτογράφος περιγράφει πώς η νοσοκόμα έσπευσε στο τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια κρατώντας στην αγκαλιά της σφιχτά τα τρία μωράκια.

«16 χρόνια φωτορεπορτάζ και πολλοί πόλεμοι. Μπορώ να πω ότι δεν έχω δει ποτέ αυτό που είδα σήμερα», έγραψε χαρακτηριστικά ο φωτορεπόρτερ.

Δείτε τη συγκλονιστική φωτογραφία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments