Πολιτική

ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Στις 25 Αυγούστου η κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή

ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Στις 25 Αυγούστου η κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή
ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Η κυβέρνηση καταθέτει τη συμφωνία στη Βουλή για να κυρωθεί. Η πιθανότερη ημερομηνία για να τεθεί προς ψήφιση είναι η 25η ή 26η Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο άμεσα στην ελληνική Βουλή. Άλλωστε, το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ανοίξει η Βουλή θα κατατεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου. Ήδη -σύμφωνα με τον «Βηματοδότη»– υπήρξαν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο είτε στις 25 είτε στις 26 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να δώσει το ελληνικό κοινοβούλιο προτεραιότητα στη συμφωνία για να αναρτηθεί μετά στα Ηνωμένα Εθνη.

Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε με ανάρτησή της στο διαδίκτυο άμεση επικύρωση της συμφωνίας ώστε να πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ και να αποφευχθεί αυτό που είχε γίνει το 2009, όταν η αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία δεν κυρώθηκε εξαιτίας της τουρκικής επέμβασης.

Τι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας 

Η συμφωνία των δύο χωρών θα έρθει άμεσα στη  τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρωινή εκπομπή του , αναφερόμενος στη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μιλώντας στον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Δένδιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα είναι ανοικτή να συζητήσει με την , υπό όρους διεθνούς δικαίου, αν και η γείτονα χώρα έκλεισε την πόρτα του διαλόγου, ως αντίδραση στη συμφωνία με την Αίγυπτο. 

«Με αφήνει έκπληκτο η στάση της Τουρκίας αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει»

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία  δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, δεν θα αντιδρούσε έτσι. Θα μας έδινε συγχαρητήρια και θα έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως διαπραγματευτήκατε και με την Αίγυπτο. (…) Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής. Με αφήνει έκπληκτο, αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει στη λογική και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων», τόνισε ο κος Δένδιας.

Επόμενο βήμα είναι «η επικύρωση από τα κοινοβούλια. Η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη γερουσία. Θα χρειαστεί κανά δίμηνο. Θα παρακαλέσω τον κύριο Τασούλα να δώσει προτεραιότητα σε αυτή τη συμφωνία, όπως και σε αυτήν με την . Να δοθεί προτεραιότητα στην ψήφιση και των δύο αυτών συμφωνιών».  svg%3E

Το παρασκήνιο της συμφωνίας 

«Εμείς θέλουμε μια Τουρκία παρούσα. Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει (η Τουρκία) την ανακοίνωση του », υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ όπως αποκάλυψε, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τον  Σαμέχ Σούρκι, ο Αιγύπτιος ομόλογός του δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των . Μάλιστα, όπως είπε, για το ταξίδι στο Κάιρο ήταν ενήμερη και η , ωστόσο ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε αν θα υπήρχε συμφωνία.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση που επετεύχθη με την Αίγυπτο, αφήνει εκτός το Καστελόριζο, δήλωσε πως «η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον» και προσέθεσε: «Έχουμε αφήσει σχεδόν όλες τις ακτές της Κρήτης, ώστε κάποια στιγμή, όταν υπάρξει μία μόνιμη  κυβέρνηση στη Λιβύη, να λύσουμε και το θέμα με τη Λιβύη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments