Πολιτική

Γεννηματά Αιγαίο: «Η κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα»

Γεννηματά Αιγαίο: «Η κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα»
Γεννηματά Αιγαίο: Δηλώσεις στο περιθώριο των εξελίξεων στο Αιγαίο έκανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», καλεί την κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «αυτό είναι το εθνικό χρέος». Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής:

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός:

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, τονίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει για τις εξελίξεις τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μάλιστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αυτή τη στιγμή, το  τουρκικό Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικό στόλο συνεχίζει να βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους χάρτες κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες -αν και έχει απλώσει καλώδια- λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή. Το πλοίο συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν» βρίσκονται σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα, από τους ασυρμάτους των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά μήνυμα, με το οποίο το Oruc Reis ενημερώνεται πως βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και καλείται να απομακρυνθεί από την περιοχή. Παράλληλα, τουρκικός στόλος έχει αναπτυχθεί νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments