Πολιτική

Ερντογάν: Θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ερντογάν: Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τον δείχνουν ανυποχώρητο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανυποχώρητος μοιάζει ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σε ομιλία του στη Ριζούντα σε τελετή για την έναρξη έργων πρόνοιας μίλησε για τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο.

“Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ

Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι “δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της Γαλάζιας Πατρίδας“. “Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα””, πρόσθεσε ο ίδιος, και προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν απειλείται. Αναφέρθηκε επίσης σε παράνομο “ελληνικό θέατρο” στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Ελλάδα για… κακομαθημένη συμπεριφορά. Ελληνοτουρκικά – Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου»

Πυρά κατά Ελλάδας και Γαλλίας

“Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης”, έγραψε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξαπέλυσε “πυρά” κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος -κατά τον Ομέρ Τσελίκ- επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που διαχειρίστηκε εμπλέκεται τώρα στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με νέο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία αποβλέπει πλέον στον διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης. Είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της. Η έκκληση της Ε.Ε δεν πρέπει να είναι προς την Τουρκία, αλλά προς αυτούς που κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και σε αυτούς που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

στην έκτακτη σύγκληση που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα. Επίσης σημειώνεται ότι σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 28 Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments