Διεθνή

Μονή της Χώρας: «Άλλη μια πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας» λέει ο Αναστασιάδης

Μονή της Χώρας: «Άλλη μια πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας» λέει ο Αναστασιάδης
Μονή της Χώρας: Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, όπως είχε κάνει και με την Αγιά Σοφιά, έφερε την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, όπως άλλωστε είχε κάνει και με την Αγιά Σοφιά. Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Κύπριος πρόεδρος αναφέρει «καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Αναστασιάδη στο Twitter

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση Ερντογάν

H τουρκική κυβέρνηση μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η απόφαση αυτή δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα. Το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, με το οποίο θα ξεκινήσει η μετατροπή της άμεσα. Αυτό σημαίνει πως τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά της θα καλυφθούν.

Δείτε το επίμαχο διάταγμα

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα από τη δημοσιογράφο Μαρία Ψαρρά του Open.

Η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε το εξής: «Μάθαμε μόλις την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεστε. Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας που ήταν ως μουσείο από το 1945 σε τζαμί. Όπως και η Αγιά Σοφιά, η Μονή της Χώρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών έχει δεσμευτεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, καθώς και της ανοχής και της συνύπαρξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments