Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Αίγυπτο: Μέσα από διαφωνίες κατέληξε στο «παρών

ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Αίγυπτο: Μέσα από διαφωνίες κατέληξε στο «παρών
ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Αίγυπτο: Διαφορετικές απόψεις εκφράζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την γραμμή που πρέπει να κρατήσει η Κουμουνδούρου στα εθνικά θέματα. Κοινός τόπος βρέθηκε στην συνεδρίαση της ΚΟ με την υιοθέτηση του παρών στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Αντιμέτωπος με εσωτερικές διαφωνίες βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα αναφορικά με τα εθνικά θέματα. Στην συνεδρίαση της  ΚΟ εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για τα ελληνοτουρκικά και για τη θέση που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Οι δύο απόψεις

Από τη μία, μερίδα του κόμματος υιοθετεί την θέση ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί στα κλασσικά μονοπάτια της κριτικής της κυβέρνησης για ενδοτισμό στα εθνικά θέματα. Πλάι σε αυτές υπήρξαν και πιο «σκληρές» τοποθετήσεις όπως αυτές του πρώην ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, που υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τις κατά τη γνώμη απαράδεκτες παραχωρήσεις στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Από την άλλη υπήρξαν διαφωνίες προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς την ανάγκη να υπάρξει τώρα διάλογος με την Τουρκία, που ήρθαν από δύο πλευρές: την τάση των 53+ αλλά και στελέχη προερχόμενα από την εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά όπως ο κ. Νίκος Μπίστης.

Σε σχέση με τη στάση στην Βουλή

Όλα αυτά συγκεφαλαιώθηκαν στο ερώτημα για τη στάση που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Οι υποστηρικτές μιας πιο σκληρής γραμμής προέκριναν μια απορριπτική θέση, ενώ οι οπαδοί του διαλόγου μια πιο ευμενή. Τελικά, αποφασίστηκε να δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών» ως προς τη συμφωνία με την Αίγυπτο και να υπερψηφίσει τη συμφωνία με την Ιταλία.

Το «παρών» είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και το ίδιο έκανε και χθες. Ξεκάθαρη υπέρ αυτής της θέσης ήταν επίσης η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Μπίστης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ακολουθώντας ο καθένας τους διαφορετικό σκεπτικό τοποθετήθηκαν υπέρ του ναι ή του παρών.

Η πολιτική σύνθεση της σύσκεψης βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς ακρότητες και χαρακτηρισμούς και οδήγησε όλες τις πλευρές στο «παρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τετάρτη στην ομιλία του αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ανύπαρκτη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική γεγονός που μπορεί να στοιχίσει στην χώρα».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογώντας την απόφαση τους έλεγαν συγκεκριμένα:

  • Ενώ ήταν σαφές πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο θωράκισής τους.
  • Η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή δήλωση της ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως σε διπλωματικό επίπεδο οι κυρώσεις αποδυναμώθηκαν αντί να ενισχυθούν, καθώς οι εταίροι δεν πιέστηκαν προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους με ορισμένους να κρατούν ίσες αποστάσεις.
  •  Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. «Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια» επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία – με τον γνωστό διαστρεβλωτικό τρόπο – ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments