Πολιτική

Τραμπ: Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Τραμπ: Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά
Τραμπ: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, την Τετάρτη (26/08) παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τηλεφώνησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στον Τούρκο πρόεδρο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά και το τηλεφώνημά του προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Τι συζήτησαν στο πρώτο τηλεφώνημα

Στην πρώτη επικοινωνία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  για τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία που έγινε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Oruc Reis

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τον Αύγουστο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές – σεισμογραφικές επιχειρήσεις στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments