Ελλάδα

Αυτή την κίνηση της Ελλάδας τρέμει ο Ερντογάν

Αυτή την κίνηση της Ελλάδας τρέμει ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι έτσι η Ελλάδα θωρακίζεται ακόμη πιο καλά.

Μια είδηση η οποία αφορά τη θωράκιση της Ελλάδας στον Έβρο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος βλέπει πως η χώρα μας προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο απέναντι στις προκλήσεις του. Ο σουλτάνος βλέπει ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαπέραστα χάρη στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ μετά και την απόφαση της κυβέρνησης προχωρά η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα του Έβρου, γεγονός που τρομάζει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης υπέγραψε την σύμβαση έργου κατασκευής του με τους εκπροσώπους των τεσσάρων κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 63.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή νέου φράχτη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων και την επισκευή του υφιστάμενου μαζί με τα συνοδευτικά έργα κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από την έναρξη των έργων.

Ο νέος και ο παλιός φράχτης θα έχει προσαρμοσμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων αλλά και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το οχυρωματικό έργο στον Έβρο, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατασκευή νέου φράχτη και τη διόρθωση των ζημιών που υπέστη ο υφιστάμενος, σημειώνοντας μάλιστα ότι: “Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες υπάρχει έξαρση και υπάρχει και πάλι απόπειρα μαζικής εισόδου”.

Αμυντικός φράχτης

Ο νέος μεταλλικός φράχτης θα είναι αμυντικός, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών. Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα, θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα). Το κιγκλίδωμα θα έχει βάση σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται σε βάθος 6 μέτρων προκειμένου να αντέχει στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάζει η περιοχή.

Οι φθορές

Ο υφιστάμενος φράχτης έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τις προσπάθειες οργανωμένης εισβολής μεταναστών υπό την τουρκική καθοδήγηση, του περασμένου Μαρτίου, γι αυτό θα ενισχυθεί με προσθήκη ενός χαλύβδινου κιγκλιδώματος ύψους 4 μέτρων. Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα. Ο κ. Χρυσοχοίδης πρόσφατα στη Βουλή ανέφερε πως οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα, με την Ελλάδα να προβαίνει σε παρόμοιο έργο επέκτασης του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments