Ελλάδα

Κορωνοϊός λαϊκές αγορές: Σε αυτές τις περιοχές επιτρέπονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση

Κορωνοϊός λαϊκές αγορές: Σε αυτές τις περιοχές επιτρέπονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση
Κορωνοϊός λαϊκές αγορές: Τι αναφέρει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.53696/1.9.2020) που αφορά προγενέστερη απόφαση (Δ1α/Γ.Π.οικ.52976/28.8.2020) ως προς την λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ορισμένες περιοχές, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για τη Χαλκιδική, τα Χανιά, τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο, τη Μύκονο, την Πάρο και την Αντίπαρο.

Όπως ορίζει η απόφαση που ισχύει από την 3η Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ.:

  • Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).
  • Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σημειώνεται πως χτες στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε τη σχετική ανακοίνωση.

‘Με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Χαλκιδική, στην Μύκονο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στην Ζάκυνθο και στην Λέσβο, θα επιτρέπεται από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου η λειτουργία λαϊκών αγορών ως εξής: Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές, παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή και μόνο, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών.

Επίσης, θα υπάρχει υποχρεωτικά απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό, ελεύθερο από αντικείμενα. Υπενθυμίζω ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και στις λαϊκές αγορές, όπως και σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Η τήρηση των παραπάνω μέτρων θα ελέγχεται επισταμένως από τους αρμόδιους φορείς. Να τονίσουμε για ακόμη μία φορά, ότι οι έλεγχοι δεν έχουν καμία εκδικητική ή τιμωρητική διάθεση. Στόχος τους είναι να επιβεβαιώσουν τη σωστή τήρηση των κανόνων.

Αυτό εξάλλου δείχνουν και τα στοιχεία, καθώς από την 1 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου, δηλαδή έως και την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς 199.034 έλεγχοι κατά τους οποίους καταγράφηκαν 8.962 παραβάσεις, δηλαδή ένα ποσοστό 4,52% και επιβλήθηκαν 9.651 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.856.840 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.630 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο και 228 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμμένες περιοχές”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments