Κόσμος

Γενς Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας

Γενς Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας
Γενς Στόλτενμπεργκ: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναδύπλωσε τις δηλώσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αναδίπλωση την Παρασκευή από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και ξεκαθάρισε πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση.  Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη μορφή του μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συναντήθηκαν ήδη για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποτροπής σύγκρουσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, και όχι για διαπραγματεύσεις σχετικά με τις υποκείμενες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ως σκοπό έχουν να συμπληρώσουν παρά να υποκαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ελλάδα και Τουρκία είναι αξιόλογα μέλη της συμμαχίας»

Όπως σημείωσε, και οι δύο χώρες είναι αξιόλογα μέλη της συμμαχίας. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις για την προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων. «Αυτές οι συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουν ήδη συναντηθεί (οι εκπρόσωποι των δύο χωρών), συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε αυτές τις τεχνικές-στρατιωτικές συνομιλίες από τις διαπραγματεύσεις για τις οποίες η Γερμανία προσπαθεί να ξεκινήσει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, το οποίο προορίζεται για αποκλιμάκωση και καλύπτει διαφωνίες όπως οριοθέτηση και ΑΟΖ» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι η αποφυγή της σύγκρουσης και η ανάπτυξη μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης, καθώς έχουμε πολλά πλοία στη Μεσόγειο, πρέπει να έχουμε τεχνικές συζητήσεις για αποφυγή σύγκρουσης» διευκρίνισε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι αρχικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασαν έντονα. Για την ακρίβεια και ο Στέλιος Πέτσας σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του τόνισε ότι οι άνθρωποι που έχουν σημαντικές θέσεις θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά που λένε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments