Πολιτική

Σαρλ Μισέλ για Μόρια: «Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και έτοιμοι να κινητοποιήσουμε στήριξη»

Σαρλ Μισέλ για Μόρια: «Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και έτοιμοι να κινητοποιήσουμε στήριξη»
Σαρλ Μισέλ για Μόρια: Στο δρόμο έχουν μείνει πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο καταυλισμός καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο, είναι η Ευρώπη σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter: «Η σκέψη μας είναι σε όλους όσους κινδύνευσαν στον καταυλισμό της Μόριας. Πλήρη αλληλεγγύη με τους ανθρώπους στη Λέσβο που παρέχουν καταφύγιο, τους μετανάστες και τους εργαζόμενους. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και έτοιμοι να κινητοποιήσουμε στήριξη».

​Σημειώνεται ότι, από τη φωτιά που εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στη Μόρια καταστράφηκαν οι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών εντός και εκτός του ΚΥΤ. Επίσης, το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς μετανάστες είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Όπως ανακοίνωσε η  το νησί από σήμερα και για τους επόμενους τέσσερις μήνες θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους δημόσιας υγείας.

«Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις μήνες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό το αργότερο μέχρι αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τη μεταφορά προανήγγειλε το πρωί με ανάρτησή στο Twitter η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα. «Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» έγραψε η Επίτροπος.

Τον συντονισμό που αφορά τη μεταφορά και την στέγασή τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Διευκρινίζεται ότι με τη μεταφορά των 400 αυτών παιδιών μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων που βρίσκονταν στη Μόρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments