Πολιτική

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη: Συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας με ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη: Συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας με ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία
Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη: Την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα, εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου στη χθεσινή Διάσκεψη. «Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τείχος προστασίας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο ύψωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη χθεσινή σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Συμμαχίας των χωρών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), που διεξήχθη στην Κορσική. Διακηρύττοντας την «μεσογειακή ειρήνη», ο κ. Μακρόν περιέγραψε τα όρια της ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Άγκυρα, προειδοποιώντας την ανοιχτά για επέκταση της λίστας των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Η δική μας ευθύνη είναι μία  όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή  που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους. Απόψε μιλήσαμε πρώτα για το μεταναστευτικό και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην  μετά τις πυρκαγιές στη . Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού.

Η  και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανήλικους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είχαμε μία μεταναστευτική κρίση αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα. Υπάρχει μία θέληση για να βρούμε μία εθελοντική ατζέντα στα μεταναστευτικό κομμάτι. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασύλου και φιλοξενίας, πρέπει να εργαστούμε με τρόπο προληπτικό για τις χώρες διέλευσης. Θέλουμε να αναβιώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία του 2016 με την ανάγκη να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός επανεισδοχής», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τη σχέση με την Τουρκία, με την κυρία Μέρκελ διαπιστώσαμε μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους – μέλους. Διαπιστώσαμε μία βούληση να υπάρξει ένας διάλογος έτσι ώστε να νδίαυλοι επικοινωνίας. θέλουμε να κλείσουμε αυτό το διάλογο με καλή πιστή. Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις».

Στο κείμενο των συμπερασμάτων ή Διακήρυξη της Αζαξιό, όπως ονομάστηκε από την πόλη της Κορσικής που φιλοξένησε τη σύνοδο, εκφράζεται η πλήρης στήριξη της  και της  απέναντι στην .

Στην παράγραφο 6 που αφορά την  και τη σταθερότητα στη , οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο .

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη παράγραφο 6 λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ.  σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες. Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ασφάλεια της  Δεν εκχωρείται σε τρίτους. Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι τους απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι  για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Μόριας κάνοντας λόγο για «θλιβερά γεγονότα» και «ταραχές όταν κάποιοι μετανάστες αντέδρασαν σε τεστ για τον ».

Επίσης, ευχαρίστησε την κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ και Μακρόν για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων από τη  λέγοντας ότι ο  πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος κάνουν πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ωστόσο, άφησε αιχμές για τη μέχρι τώρα στάση της ΕΕ λέγοντας ότι «κάποια στιγμή να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του ευρωπαϊκού προβλήματος» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις αλληλεγγύης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments