Πολιτική

NAVTEX Τουρκία: Νέα τουρκική ανακοίνωση για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου

NAVTEX Τουρκία: Νέα τουρκική ανακοίνωση για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου
NAVTEX Τουρκία: Η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου.

Νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία. Όπως μεταδίδει το CNN Turk, η συγκεκριμένη NAVTEX ισχύει από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα τουρκική NAVTEX δεν έχει σχέση με το Oruc Reis.

Αυτή είναι η νέα NAVTEX

  • TURNHOS N/W : 1134/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-09-2020 16:24)
  • TURNHOS N/W : 1134/20
  • MEDITERRANEAN SEA
  • 1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 12-14 SEP 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY SADRAZAMKÖY AREA:
  • 35 36.55 N – 032 29.80 E
  • 35 11.82 N – 033 00.85 E
  • 35 26.50 N – 033 18.23 E
  • 35 50.73 N – 032 46.80 E
  • CAUTION ADVISED.
  • 2. CANCEL THIS MESSAGE 141500Z SEP 20.

Νωρίτερα, η Τουρκία είχε καταγγείλει τη «Διακήρυξη της Αζαξιό» που βγήκε μετά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που έγινε χθες στην Κορσική. Η Άγκυρα κατήγγειλε ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν χθες την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Παράλληλα, ο Τούρκος εκπρόσωπος τόνισε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή ενώ προσέθεσε πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, και στην κατανομή εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, και να μην εμπλέκουν την ΕΕ στα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Μάλιστα, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου, ο Ακσόι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους. «Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο…», κατέληξε λέγοντας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό σημείο να θυμίσουμε πως η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης».

Να σημειώσουμε ότι λίγο νωρίτερα έγιναν γνωστές και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο εν όψει της επίσκεψής του στην Κύπρο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «πρέπει να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να ξεκινήσει ο διάλογος» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments