Πολιτική

Μέρκελ Μόρια: Μόνιμο καταυλισμό στο νησί υπό την αιγίδα της ΕΕ

Μέρκελ Μόρια: Μόνιμο καταυλισμό στο νησί υπό την αιγίδα της ΕΕ
Μέρκελ Μόρια: Κριτική στην Αθήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού και μόνιμο καταυλισμό στη Λέσβο υπό την αιγίδα της ΕΕ προανήγγειλε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Το προσφυγικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Εξάλλου οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνάνε και μέσα από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους για το προσφυγικό. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς αναφέρθηκε στις εικόνες της Μόριας, που χαρακτήρισε «τρομακτικές». Την ίδια στιγμή μίλησε για ένα σχέδιο μόνιμου καταυλισμού στη Λέσβο που θα είναι υπό την αιγίδα της ΕΕ. Αυτή θα είναι και η πρότασή της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής και ασύλου που θα αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Σύγκριση Ελλάδας και Τουρκίας για το προσφυγικό

Η ίδια έδωσε τα εύσημα στον Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού λέγοντας ότι καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του. Αντίθετα, αναφερόμενη στην πρόσφατη καταστροφής στη Μόρια, επέλεξε να επιπλήξει εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα. «Τις τελευταίες μέρες είδαμε τρομακτικές εικόνες, κι όχι από την Τουρκία αλλά από τη Λέσβο, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι το στρατόπεδο θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή διαχείριση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το σχέδιο για νέα δομή στην Ελλάδα είχε γνωστοποιήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη, που είχε με την Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει επειγόντως να προωθηθεί η πρόταση της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να περάσει από την έγκριση των «27», χαρακτηρίζοντας ως «λυδία λίθο» για τη συνοχή της Ευρώπης τον τρόπο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Αν δεν βρούμε μόνιμα μια κοινή βάση στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., προειδοποίησε η ίδια, «θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την ικανότητα δράσης της Ευρώπης».

Ακόμη, η καγκελάριος είπε ότι ορθώς η Γερμανία ανέλαβε δράση και συμφώνησε να δεχτεί συνολικά 1.553 πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησιά, αλλά «αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος». Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις γίνονται στο Βερολίνο που λένε ότι υπάρχει χώρος για πολλούς παραπάνω πρόσφυγες.

Θυμίζουμε πως η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει έναν πιο περίπλοκο γραφειοκρατικό μηχανισμό, αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, ίδια επιβάρυνση των χωρών υποδοχής και απελάσεις-εξπρές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments