Ελλάδα

ΕΟΔΥ rapid test: Πού μπορώ να κάνω δωρεάν έλεγχο σήμερα

ΕΟΔΥ rapid test: Πού μπορώ να κάνω δωρεάν έλεγχο σήμερα
ΕΟΔΥ rapid test: Πλέον, σχεδόν καθημερινά, διενεργούνται τεστ κορωνοϊού σε διάφορα σημεία σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που ιδρύθηκε με τον Ν. 4633/2019 και υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας. Πρόκειται για τον καθολικό διάδοχο του προϋφιστάμενου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο καταργήθηκε από τον Ν.4600/9.3.2019 .

O σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού ενισχύοντας την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαιτέρως των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανθρώπινης υγείας από μεταδοτικά νοσήματα μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.

Δωρεάν rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Οι δράσεις του έχουν επιφορτιστεί την τρέχουσα περίοδο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Για αυτό πλέον, σχεδόν καθημερινά, διενεργούνται τεστ κορωνοϊού σε διάφορα σημεία σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Μέσα στα σημεία που κινδυνεύουν από την αύξηση των μολύνσεων είναι και η Περιφέρεια Αττικής. Για παράδειγμα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 802 δωρεάν rapid τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες, στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ανευρέθηκαν οκτώ θετικά δείγματα (5 άνδρες και 3 γυναίκες), όλοι με συμπτώματα. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη. Συνολικά τις τρεις ημέρες (από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 23), στην πλατεία Νέας Σμύρνης πραγματοποιήθηκαν 2.419 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθηκαν 23 θετικά δείγματα (16 άνδρες και 7 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Σήμερα Σάββατο 24 Οκτωβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δωρεάν rapid test σε πολίτες, στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, στη στάση Μετρό (Αθήνα – Νέος Κόσμος).

Έλεγχοι και στις Σέρρες

Επίσης, συνεργεία του ΕΟΔΥ διενέργησαν rapid tests στον γενικό πληθυσμό στις Σέρρες τις προηγούμενες ημέρες. Πιο αναλυτικά, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης (21 Οκτωβρίου) στην πόλη των Σερρών προκειμένου να διενεργήσει τεστ για τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας. Να αναφέρουμε πως τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πήγαν στις Σέρρες για συνολικά τρεις μέρες, μέχρι και την Παρασκευή δηλαδή, διενεργώντας rapid tests στον γενικό πληθυσμό και κυρίως σε πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τουλάχιστον τρία ή τέσσερα 24ωρα πριν ή έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments