Διεθνή

Oruc Reis θέση: Προς την Αίγυπτο κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Oruc Reis θέση: Προς την Αίγυπτο κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο
Oruc Reis θέση: Ξαφνική αλλαγή πορείας για το τουρκικό ερευνητικό.

Κατεύθυνση προς την Αίγυπτο έχει πάρει το Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο φαίνεται να απομακρύνεται, αν και το απόγευμα της Δευτέρας βρισκόταν περίπου 40 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σταδιακά, και ξαφνικά, άρχισε να αλλάζει ρότα και να κατευθύνεται νότια με πορεία προς τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Δείτε στον χάρτη

Νωρίτερα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία σε ένδειξη καλή θέλησης ακύρωσε την στρατιωτική άσκηση που είχε ανακοινώσει για τις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής στην Ελλάδα, ενώ λίγη ώρα αργότερα το ίδιο έκανε και η ελληνική πλευρά, για τη δική της στρατιωτική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στη γειτονική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα προχώρησε σε ανάλογη κίνηση στο πεδίο βολής Καράβια που ήταν προγραμματισμένες βολές στις 29 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί από την πλευρά της Τουρκίας, η ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στην «καρδιά» του Αιγαίου, στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια η γειτονική χώρα εξέδωσε νέα Navtex μόνο για αύριο, 27 Οκτωβρίου, στην ίδια περιοχή.

Δείτε την ενημέρωση με την οποία ακυρώνει τη Navtex:

Δείτε τη νέα τουρκική Navtex

Οι παραινέσεις του Στόλτενμπεργκ

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε κάνει δημοσίως λόγο, περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου). Η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ είχε γίνει αποδεκτή κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμύνης. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Αγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, η Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ ανακοινώνοντας ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελλόριζου) για το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments