Διεθνή

Σασολί σε Μακρόν: «Απαράδεκτες οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν»

Σασολί σε Μακρόν: «Απαράδεκτες οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν»
Σασολί σε Μακρόν: Μήνυμα στήριξης έστειλε, μέσω Twitter στον Γάλλο Πρόεδρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με αφορμή την επιθετική ρητορική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, o Νταβίντ Σασόλι χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Μακρόν και καλεί την Άγκυρα να βάλει τέλος σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Οι επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν στη Γαλλία και στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο προς τον γαλλικό λαό και στην ελευθερία της έκφρασης. Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την επικίνδυνη αντιπαράθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Σασολί.

Η αφορμή της διαμάχης και ο πόλεμος εναντίον τη Γαλλίας:

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο προέδρους ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή από εξτρεμιστή και τη στάση που τήρησε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Συγκεκριμένα, έδωσε άδεια για να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ κάνοντας λόγο στην ομιλία του για θρησκευτικό απομονωτισμό, ο οποίος βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία. Το πλάνο του βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Την ίδια ώρα έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών κι έχουν κλείσει μια σειρά συλλόγων, που θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων.

Σε αντίποινα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε πολιτικό και οικονομικό πόλεμο εναντίον της Γαλλίας, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως “φασίστες” και “ναζιστές”. Μάλιστα, τον ίδιο τον Μακρόν τον χαρακτήρισε “ψυχοπαθή”, ενώ προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις σημειώνοντας πως 6.000.000 Τούρκοι ζουν στην Ευρώπη.  Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα σημειώνοντας: “Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει μέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη Μωάμεθ και ενάντια στο Κοράνι μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments