Πολιτική

Κικίλιας κορωνοϊός: Θα ενταχθούν επιπλέον ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ από Δευτέρα

Κικίλιας κορωνοϊός: Θα ενταχθούν επιπλέον ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ από Δευτέρα
Κικίλιας κορωνοϊός: Ο υπουργός, θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία με τα θεσμικά όργανα των γιατρών, και συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και όλων των Ιατρικών Συλλόγων.

Και ιδιώτες γιατροί μπαίνουν στον χορό της νοσηλείας και περίθαλψης ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, με ειδική σχέση μάλιστα εργασίας και αποζημίωση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην Βουλή. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός, θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία με τα θεσμικά όργανα των γιατρών, και συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και όλων των Ιατρικών Συλλόγων.

Αναλυτικά, η ομιλία του υπουργού Υγείας, έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες στιγμές σε συνθήκες μιας πανδημίας την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη και όλος ο κόσμος. Την τελευταία φορά που είχαμε πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια. Σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα και επίκειται το lockdown σε μία προσπάθεια να ανασχεθούν οι αριθμοί.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μία συγκλονιστική προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, προκειμένου να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν κινήσει. Μία προσπάθεια η οποία έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα: διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, 7.000 υγειονομικούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα, PCR και rapid, και προφανώς οι ανάγκες μόνιμα αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε τριπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας σε απλές κλίνες COVID. Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και γίνεται μία τεράστια μάχη από γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και επιστήμονες, για να στηριχθεί και να μείνει όρθια και η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας απροστάτευτος.

Με βάση αυτά, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω τροπολογία η οποία περιέχει:

Την άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι 200 είναι αυτοί των οποίων οι διαδικασίες ούτως ή άλλως τρέχουν και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και οι υπόλοιποι είναι επιλαχόντες. Όλοι θα περάσουν με άμεσες διαδικασίες, δηλαδή τη Δευτέρα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτός από αυτούς, επεκτείνεται και ενισχύεται η δυναμικότητα του ΕΣΥ ως εξής:

Όσοι ειδικευόμενοι θέλουν, μπορούν να υπηρετήσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τις ανάγκες αντιμετώπισης της COVID-19. Προσμετράται ο χρόνος στην ειδικότητα αυτών οι οποίοι υπηρετούν στο ΕΣΥ. Οι ιατροί αυτοί οι οποίοι είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται στις 31/12, δύναται, αν το επιθυμούν οι ίδιοι, να επεκταθεί η σχέση εργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας για άλλους έξι μήνες μέχρι τις 31/6/2021. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς – και αναλαμβάνω πρωτοβουλία με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και όλων των Ιατρικών Συλλόγων – να μπορέσουν να υπηρετήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Παράλληλα με αυτά, που νομίζω ότι είναι μια επίσπευση και μια ταχεία περαιτέρω ενδυνάμωση του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης – και όπου δεν υπάρχει νομοθετείται – ιδιωτικών κλινικών, θεραπευτηρίων, σχέσεων εργασίας. Δηλαδή κατά κλινική, κατά θεραπευτήριο ή στο σύνολό τους. Η δικαιοδοσία τους περνά, αν και εφόσον χρειαστεί, στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας με ταυτόχρονη αξιοποίηση του προσωπικού των ιδιωτικών αυτών κλινικών και φυσικά, όπως γνωρίζουν όλοι εκτός από κάποιους συναδέλφους, αυτή η σχέση μπορεί να υφίσταται στην ελληνική Πολιτεία και νομοθεσία με την ανάλογη αποζημίωση.

Θα ήθελα, τέλος, να καταλήξω λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή την οποία κάνουμε είναι μια προσπάθεια η οποία αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές, όλους τους επιστήμονες, όλους τους γιατρούς, όλο το δυναμικό της χώρας. Επαναλαμβάνω, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Είμαι πεπεισμένος ότι παλεύοντας, προσπαθώντας και αγωνιζόμενοι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Και σας παρακαλώ να αποδεχθείτε και να υπερψηφίσετε την εν λόγω τροπολογία».

Ραγκούσης: Γιατί τώρα και όχι προ μηνών

“Ξερετε τι θα γράψει για εσάς η ιστορία κύριε Κικίλια; Ό,τι ακριβώς γράφει η τροπολογία σας: Εκπρόθεσμος”, σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Υγείας για συνειδητή ολιγωρία, καθώς εδώ και οκτώ μήνες δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ. “Έρχεστε και κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Γιατό σήμερα; Γιατί όχι χτες, την περασμένη εβδομάδα όλο το περασμένο διάστημα; Διότι είχατε συνειδητή επιλογή να αφήσετε στην τύχη του το Εθνικό Σύστημα Υγείας“, είπε και διερωτήθηκε: “Γιατί όχι τον περασμένο μήνα; Γιατί όχι όλο το προηγούμενο διάστημα; Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα πάνω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εσάς προσωπικά! Θα ήταν πολύ βολικό για εσάς να πιστεύετε ότι όταν σας δείχνουν το φεγγάρι μπορείτε να ξεφύγετε κοιτώντας το δάχτυλο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments