Διεθνή

Τουρκία: Σύγχυση με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Τουρκία: Σύγχυση με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών
Τουρκία: «Χάκαραν τον λογαριασμό μου» ισχυρίζεται ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τι έχει συμβεί.

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία μετά την είδηση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Αλμπαϊράκ που είναι και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα Μέσα της χώρας υπέβαλε την παραίτησή του και στη συνέχεια έκανε την εξής ανάρτηση στο Instagram:

«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια».

«Χάκαραν τον λογαριασμό μου»:

Λίγο μετά την ανάρτηση ο ίδιος έγραψε στο Twitter ότι χάκαραν τον λογαριασμό του και πως θα προβεί σε δηλώσεις σε λίγο, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες ή αν ισχύει ή όχι η παραίτηση. Πάντως, η είδηση κάνει το γύρο της χώρας και της Ευρώπης. Μάλιστα από πολλά Μέσα συνδέεται με τα ιστορικά χαμηλά που σημειώνει η τουρκική λίρα από την αρχή της χρονιάς.

Χθες, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν απομάκρυνε από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη, Μουράτ Ουισάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ Η απόφαση για την αντικατάσταση του Ουισάλ έγινε με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι λόγοι της απομάκρυνσής του. Ωστόσο, την Παρασκευή η λίρα έκλεισε με ισοτιμία 8.5445 έναντι του δολαρίου. Ο Ερντογάν είχε επιλέξει τον Ουισάλ για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον Ιούλιο του 2019, όταν είχε απολύσει τον προκάτοχό του Μουράτ Τσετίνκαγια επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά δεινά στο εσωτερικό ενώ έχει ανοίξει και αρκετά «μέτωπα» εξωτερικής πολιτικής, έχει πολλάκις ζητήσει να μειωθεί το κόστος του δανεισμού. Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο υποστήριξε πως η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο. Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Νατζί Αγκμπάλ, διατέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 μέχρι το 2018 όταν και ανέβαλε τη θέση του επικεφαλής της διεύθυνσης της προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments