Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η ανακοίνωση της Αθήνας δεν έχει καμία αξία»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η ανακοίνωση της Αθήνας δεν έχει καμία αξία»
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την παράνομη NAVTEX του Oruc Reis «δεν έχει καμία ισχύ και αξία»,σύμφωνα με την Άγκυρα.

Σε τεντωμένο σκοινί συνεχίζουν να βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να δυναμιτίσει το κλίμα και να δημιουργήσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis έως τις 23 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και περίπου 20 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Θυμίζουμε πως η προηγούμενη ναυτική οδηγία για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος λήγει στις 14 Νοεμβρίου.

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού ως απάντηση εξέδωσε αντι-NAVTEX. Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα NAVTEX.

Επίσης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: “Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11 με 23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

«Η ανακοίνωση της Αθήνας δεν έχει καμία αξία»

Στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα απάντησε με νέα ανακοίνωση τονίζοντας ότι το τουρκικό πλοίο διεξάγει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, κατηγορεί την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και «δεν έχουν καμία αξία για εμάς».

“Η Αθήνα επανέλαβε τις γνωστές αντιρρήσεις της για τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που το πλοίο μας συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα, είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και δεν έχουν καμία αξία για εμάς» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματά της, όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τέλος, προτείνει στην Ελλάδα «αντί να εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας, να απαντήσει θετικά στην έκκλησή μας για άνευ όρων διάλογο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments