Διεθνή

ΠΟΥ για εμβόλια: Να υπάρξει δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες – Μεγάλη η ανάγκη στα φτωχά κράτη

ΠΟΥ για εμβόλια: Να υπάρξει δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες – Μεγάλη η ανάγκη στα φτωχά κράτη
ΠΟΥ για εμβόλια: Ο επικεφαλής του Οργανισμού μίλησε για την ανάγκη να μην μπουν σε δεύτερη μοίρα οι φτωχές χώρες όσον αφορά την κατανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Την ανάγκη να φτάσουν σε όλες τις χώρες τα εμβόλια για τον κορωνοϊό επισήμανε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία διεξάγεται η κούρσα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά ζήτησε κάθε «επιστημονική πρόοδος» να είναι επωφελής για όλες τις χώρες του κόσμου.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα εμβόλιο θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, και έχουμε ενθαρρυνθεί από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα» από την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο κλείσιμο της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έκαναν λόγο τη Δευτέρα για ένα «κατά 90% αποτελεσματικό εμβόλιο» κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Ποτέ στην Ιστορία, η έρευνα για τα εμβόλια δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια επιτακτικότητα και το ίδιο πνεύμα καινοτομίας ώστε όλες οι χώρες να επωφεληθούν από αυτήν την επιστημονική πρόοδο», πρόσθεσε. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,29 εκατ. θανάτους.

Μίλησε για «παγκόσμια δημόσια αγαθά»

Ο δρ Τέντρος είπε σήμερα πως η πανδημία ανέδειξε την επιτακτικότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα «παγκόσμιο σύστημα διαμοιρασμού των παθογόνων παραγόντων και των κλινικών δειγμάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία ανάπτυξη» θεραπειών στα νοσοκομεία, εμβολίων και άλλων θεραπειών που θα είναι έτσι «παγκόσμια δημόσια αγαθά».

Ο Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε πως ένα τέτοιο «σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες, και οι διαπραγματεύσεις γι΄αυτό δεν μπορούν να διαρκούν χρόνια». «Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει έναν αποθηκευτικό χώρο» παθογόνων παραγόντων που θα «φιλοξενούνται από τον ΠΟΥ σε μια ασφαλισμένη ελβετική εγκατάσταση», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως ο διαμοιρασμός παθογόνων παραγόντων και άλλων κλινικών δειγμάτων –τον οποίο μπορεί να διευκολύνει ο ΠΟΥ– θα πρέπει να γίνει ωστόσο σε «εθελοντική βάση» και σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια που μένει να καθοριστούν.

Το ψήφισμα από τη συνέλευση του ΠΟΥ

Τα μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν, εξάλλου, σήμερα ένα ψήφισμα για την ενίσχυση της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Στο ψήφισμα, πλήρες καλών προθέσεων, η παγκόσμια κοινότητα της υγείας καλείται να «καταστήσει τη βελτίωση και τον συντονισμό της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προτεραιότητα στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Το κείμενο καλεί επίσης την παγκόσμια κοινότητα της υγείας να συνεχίσει την ανάπτυξη των ικανοτήτων εντοπισμού μολυσματικών ασθενειών μέσω της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς υγειονομικού Κανονισμού.

Αυτή η διεθνής συμφωνία για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, που εγκρίθηκε το 2005 και τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, ρυθμίζει κυρίως την κήρυξη υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, και περιλαμβάνει επίσης ιδιαίτερα μέτρα για εφαρμογή στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση κινδύνων.

Πολλοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου απέναντι στην πανδημία της Covid-19, εκτιμώντας ότι δεν επέτρεψε να προβλεφθεί η κρίση ούτε να κατασταλεί.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, που κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι άργησε πολύ να κηρύξει συναγερμό, επέκρινε και ο ίδιος τον περιοριστικό χαρακτήρα του υπάρχοντος συστήματος παγκόσμιου συναγερμού του RSI.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα ζητεί από τον δρα Τέντρος να μελετήσει έως την επόμενη ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ αν «επιπλέον μηχανισμοί» θα ήταν απαραίτητοι προκειμένου να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «τη σοβαρότητα και/ή το εύρος της έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία προκειμένου να κινητοποιήσει την απαραίτητη βοήθεια και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία».

Να μην υπάρξουν εθνικοί εγωισμοί για το εμβόλιο – Sos για τις φτωχότερες χώρες

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας Γκερντ Μιούλερ προειδοποίησε να μην επικρατήσουν εθνικοί εγωισμοί στη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. «Είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα θέλει τώρα να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις εμβολίου, αλλά δεν πρέπει να παραμερίσουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Ιδίως οι φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας εξαρτώνται από την ταχεία παροχή εμβολίων προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού. Τον κορονοϊό ή θα τον νικήσουμε παγκοσμίως ή καθόλου. Διαφορετικά θα επιστρέψει σε εμάς κατά κύματα. Ως ισχυρό εξαγωγικό κράτος, η Γερμανία διασυνδέεται διεθνώς με έναν ειδικό τρόπο. Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη εάν εμβολιαστούμε μόνο εμείς», τόνισε ο Μιούλερ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε την «ανακοίνωση της εταιρείας Biontech ενθαρρυντική. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για άλλα εμβόλια που θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς υψηλό κόστος ψύξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία υποστηρίζει τη δίκαιη διανομή εμβολίων μέσω της πλατφόρμας Covax με 100 εκατομμύρια ευρώ». Το Covax έχει τεθεί σε λειτουργία από τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ερευνητική Συμμαχία CEPI.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments