Πολιτική

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex
ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Η ανακοίνωση για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα να την αποσύρει άμεσα.

Με σκληρή γλώσσα απάντησε στην τελευταία πρόκληση της Άγκυρας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την έκδοση της νέας παράνομης Navtex και ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Η νέα NAVTEX για Oruc Reis 

Η εν λόγω οδηγία προς ναυτιλομμένους έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Άγκυρας με νέα Navtex ζήτησε την αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών, του Αη Στράτη, της Μυτιλήνης, της Λήμνου, των Ψαρών, της Τήλου και της Χάλκης. Όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, ο Ττούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πολλές αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και η Συνθήκη των Παρισίων.

Πυρά κατά Τουρκία από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Άγκυρα βρέθηκε στο στόχαστρο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν την βαθιά τους ανησυχία για την μονομερή απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων και να ζητούν από την Τουρκία να ανακαλέσει. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους, το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», λένε οι ΗΠΑ που συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Εκτός των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να διαμηνύει ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments