Διεθνή

Εμβόλιο κορωνοϊού Moderna: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για τη μετάδοση της νόσου

Εμβόλιο κορωνοϊού Moderna: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για τη μετάδοση της νόσου
Εμβόλιο κορωνοϊού Moderna: «Το εμβόλιο μπορεί να σε βοηθήσει να μη νοσήσεις, και μάλιστα να μη νοσήσεις βαριά. Δεν ξέρουμε όμως αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού» αναφέρει ο επικεφαλής γιατρός.

Νεότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Μoderna. Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής γιατρός της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας το σκεύασμα μπορεί να ενισχύει την άμυνά μας να μην μολυνθούμε από τον ιό, αλλά ίσως όχι να τον μεταδώσουμε σε άλλα άτομα.

Σε συνέντευξή του στο Axios ο Ταλ Ζακς ανέφερε ότι πιστεύει πώς “το εμβόλιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλους, απλώς δεν έχει ελεγχθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής στις κλινικές δοκιμές”. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να μην εφησυχαστεί ο πληθυσμός από τα λίαν υποσχόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, βοηθώντας τους ανθρώπους να μη νοσήσουν.

Τονίζεται ότι ούτε η Μoderna, αλλά ούτε και οι Pfizer/BioNTech χρησιμοποίησαν στις κλινικές δοκιμές τους μεθόδους που να πιστοποιούν ότι τα εμβόλιά τους εμποδίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Από την άλλη πλευρά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συνεχίζονται, υποδεικνύουν ότι μπορεί να σταματά την διασπορά του ιού. «Τα δικά μας αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μη νοσήσεις, και μάλιστα να μη νοσήσεις βαριά. Δεν δείχνουν όμως αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού», υπογράμμισε ο δρ Ζακς.

Όπως και τα περισσότερα εμβόλιο, εκείνο της Moderna δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό, αν τον εισπνεύσουμε. Αντίθετα έχει σχεδιαστεί με στόχο να εμποδίσει τον ιό να προσκολληθεί σε υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού, που του επιτρέπουν να εισέλθει σ’ αυτά και να αναπαραχθεί. Σύμφωνα με το Science Magazine, η Pfizer και η Moderna έλεγξαν μόνον εθελοντές που είχαν αναπτύξει πιθανά συμπτώματα της Covid-19. Aλλά αγνοώντας κατά πόσον άλλοι εθελοντές ίσως ήταν ασυμπτωματικοί φορείς δεν υπάρχει τρόπος να πουν με βεβαιότητα αν τα εμβόλιά τούς εμπόδιζαν να μολύνουν άλλα άτομα.

«Όταν θα αρχίσει η διάθεση αυτού του εμβολίου δεν θα έχουμε επαρκή, ατράνταχτα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μειώνει τη μεταδοτικότητα. Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι εμποδίζει τη μετάδοση, αλλά ελλείψει αποδείξεων θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνον στη βάση του εμβολιασμού», είπε ο επικεφαλής γιατρός και κάλεσε τον πληθυσμό να συνεχίσει να φορά μάσκες προστασίας και να τηρεί αποστάσεις για να αναχαιτιστεί η διασπορά της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments