Ελλάδα

Lockdown εστίαση: Όχι από τους επαγγελματίες σε άνοιγμα «ακορντεόν»

Lockdown εστίαση: Όχι από τους επαγγελματίες σε άνοιγμα «ακορντεόν»
Lockdown εστίαση: Η επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων για λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, βρίσκει αντίθετους τους επαγγελματίες που θέλουν να αποφύγουν ένα άνοιγμα «ακορντεόν».

Το άνοιγμα της εστίασης για τις μέρες των Χριστουγέννων προβληματίζει τους ειδικούς, που δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως. Ο φόβος συνωστισμού σε καφέ και εστιατόρια τις γιορτινές μέρες μπορεί να προκαλέσει πισωγύρισμα, και νέα διασπορά, παρά το πολυήμερο lockdown. Προβληματισμός ωστόσο εκφράζεται και από τους επαγγελματίες του κλάδου, που θεωρούν κοστοβόρο ένα ολιγοήμερο άνοιγμα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα και θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και την πίεση στο ΕΣΥ.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

Οι τέσσερεις όροι επαναλειτουργίας της εστίασης

Μιλώντας στην RealNews ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και παραθέτοντας τις τέσσερις προϋποθέσεις για να ανοίξουν το λιανεμπόριο και η εστίαση, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς».

Δεδομένο 1ο: Η αγορά θα ανοίξει όταν μας το εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας.

Δεδομένο 2ο: Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα (mall).

Η διαφορά τώρα θα είναι ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.

Δεδομένο 3ο: Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες: περιορισμένος αριθμός ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα, τήρηση αποστάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς, σε έναν πεζόδρομο για

Δεν πρόκειται δηλαδή τη μια ημέρα να είμαστε σε lockdown και την επόμενη να βγούμε και να πούμε «αυτό ήταν, βγείτε και ξεχυθείτε στους δρόμους και στην αγορά σαν να μην συμβαίνει τίποτε». Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από τώρα ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Δεδομένο 4ο: Αναμφίβολα, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.

Ο δισταγμός των επαγγελματιών της εστίασης

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σημείωσε δε, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα insider.gr, ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments