Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 1/12: Αγωνία για τον αριθμό των διασωληνωμένων – Πώς θα πάμε σε σταδιακή άρση του lockdown

Κρούσματα σήμερα 1/12: Αγωνία για τον αριθμό των διασωληνωμένων – Πώς θα πάμε σε σταδιακή άρση του lockdown
Κρούσματα σήμερα 1/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να ήταν κοντά στα χίλια χθες, αλλά οι 85 νεκροί και οι 600 διασωληνωμένοι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Τι προτείνουν οι ειδικοί - Οι εξελίξεις για τα εμβόλια.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν χθες 30 Νοεμβρίου κοντά στα χίλια (1044 για την ακρίβεια), αλλά όπως επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει όταν έχουμε 84 νεκρούς μόνο χθες και 600 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Θεωρείται δεδομένο ότι το lockdown θα πάει μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις ανακοινώσεις την ερχόμενη Παρασκευή.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων εν όψει των Χριστουγέννων. Η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των σχολείων και στην εστίαση. Να σημειώσουμε ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργός να μην αναφέρονται σε ημερομηνίες για την άρση του lockdown, καθώς τα πάντα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί. Βέβαια, την ίδια ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν και πολιτικές συγκρούσεις για τις καταγγελίες περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ήταν κακόβουλα και απαράδεκτα. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Την εκτίμηση ότι το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα», καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά. «Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία.

Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει  μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε.  svg%3E

Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός.

Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον «φάμε»» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχεις μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ. «Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτεες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε ό, τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα. «Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε.

Γώγος για τα σχολεία: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές

Την εκτίμηση ότι τα σχολεία μάλλον θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ακόμη και τα Δημοτικά, έκανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με μέχρι τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ίσως να γίνει και με τα Δημοτικά.

«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», ανέφερε ο κ. Γώγος. Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα απόψεις και αρνητικές και θετικές και πως αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει την όλη κατάσταση.

Έκανε αναφορά στο λιανεμπόριο στους τομείς που ίσως ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με αντίστοιχους όρους να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα. Για την εστίαση είπε ότι είναι μάλλον ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί και φαίνεται πως το άνοιγμά της πάει προς τα πίσω. «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό», «οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 3 με 4 σενάρια για την έξοδο από το lockdown», υποστηρίζει ο Δερμιτζάκης

Στην πορεία της πανδημίας του  στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να συζητάμε πότε θα βγούμε από το lockdown, αλλά πώς. Παράλληλα, είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 3 με 4 σενάρια για την έξοδο από το lockdown.

Ο καθηγητής Γενετικής μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο καλή εικόνα έχουμε γιατί πάντα τα τεστ έτσι όπως γίνονται, δυστυχώς σε πολλές χώρες, γίνονται περισσότερο με πρωτοβουλία του πολίτη αντί της υγειονομικής αρχής ή της πολιτείας. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αυτές οι δειγματοληψίες στις πλατείες που λαμβάνουν τον χαρακτήρα στοιχειοποιημένης μελέτης δεν αποτελούν ωστόσο ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι είναι οι θετικοί συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί μαζί».

Για τη σταδιακή άρση του lockdown τόνισε πως δεν συζητάμε το πώς αλλά το πότε θα ανοίξουμε και διατύπωσε την απορία του γιατί δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή των ειδικών για την έξοδο από τα μέτρα περιορισμού.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν στο τραπέζι τρία, τέσσερα πιθανά σενάρια για όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο καθηγητής. Είπε πως υπάρχουν τρεις διαστάσεις στο πώς θα ανοίξουμε. Το ένα είναι γεωγραφικό κριτήριο, το δεύτερο είναι τι θα ανοίξει και το τρίτο, είναι με τι μέτρα θα ανοίξουμε. θα περίμενα τα μέτρα αυτά να είναι ξεκάθαρα, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Για το άνοιγμα το σχολείων είπε ότι αν ανοίξουν στις 7 του μήνα και με βάση τα κρούσματα να κυμαίνονται περίπου στα 800-900, θα ήταν ασφαλές να γίνει. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε θανάτους και διασωληνώσεις να μας δώσουν αυτή την ένδειξη. svg%3E

Τι είπε για τα εμβόλια

Για τα εμβόλια τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας αλλά συζητάμε την αποτελεσματικότητα, η οποία με βάση τις μελέτες είναι πολύ υψηλή. Υπάρχουν όλοι οι σωστοί λόγοι να κάνουμε το εμβόλιο εκτός από αυτούς που υπάγονται στις εξαιρέσεις για διάφορους ιατρικούς λόγους. Ο καθηγητής θεωρεί απολύτως χρήσιμο ότι χρειάζεται μια αναλυτική καμπάνια ενημέρωσης από τα μέσα ενημέρωσης και όχι μια καμπάνια που αποσκοπεί σε πλύση εγκεφάλου έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν ουσιαστικά για την αναγκαιότητα του εμβολίου.

Σε όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους αλλά δεν πρέπει να έχουν την απαίτηση να συμμετέχουν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

svg%3E

Σε ΜΕΘ ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Να σημειώσουμε ότι σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Πλακιωτάκης προληπτικά μπήκε σε ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Το περασμένο Σάββατο οι γιατροί που παρακολουθούν την πορεία της υγείας του έκριναν ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνον να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό για να νοσηλευτεί. Αρχικά μπήκε σε Μονάδα Αυξμένης Φροντρίδας, αλλά σήμερα πάρθηκε η απόφαση να μπει άμεσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η μεταφορά του στη ΜΕΘ κρίθηκε απαραίτητη γιατί ενώ όλες τις μέρες που είναι στο νοσοκομείο, όλη την ημέρα ήταν καλά, τα βράδια ανέβαζε πυρετό έως και 39. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός έχει συμπτώματα και υψηλό πυρετό, αλλά δεν είναι διασωληνωμένος. Απλά οι γιατροί που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους θεώρησαν καλύτερο να μπει σε ΜΕΘ, αφού εκεί μπορεί να έχει καλύτερη παροχή οξυγόνου. svg%3E

Τα μηνύματα μέσα από τον Ευαγγελισμό

Πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός είχε αποκαλύψει ότι θα μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Οι γιατροί μου συνέστησαν να νοσηλευτώ στον Ευαγγελισμό προκείμενου να μου χορηγηθεί και να λειτουργήσει πιο γρήγορα η φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθώ τις οδηγίες τους, ώστε να επανέλθω το ταχύτερο στα καθήκοντα μου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο νεότερο του μήνυμα στις 30/11 ευχαρίστησε όσους του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση και τόνισε ότι βρίσκεται σε καλά χέρια. «Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και τις ευχές σας. Είμαι σε καλά χέρια. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το καλύτερο για όλους και τους αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ. Εύχομαι όλοι οι ασθενείς να επιστρέψουμε γρήγορα υγιείς κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μεγάλη η ανησυχία στα Γιάννενα – Σε καραντίνα το στρατόπεδο του Περάματος

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το στρατόπεδο του Περάματος στα Γιάννενα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε καραντίαν έχει μπει από χθες το βράδυ το στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η είσοδος ή η έξοδος από αυτό.

Συνολικά τα κρούσματα στο στρατόπεδο ξεπερνούν τα 45, συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.  Χθες, Δευτέρα, προέκυψαν 19 συνολικά θετικά κρούσματα μετά από rapid test που έκαναν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και με μοριακό έλεγχο που ακολούθησε, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα. Θυμίζουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11 κρούσματα στην Περιφερειακή Ένωση Ιωαννίνων.

Οι εξελίξεις σε σχέση με τα εμβόλια

Οι Financial Times αναφέρουν ότι θα πρέπει να μην περιμένουμε να ξεκινήσουν το 2020 οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, αφού κάτι τέτοιο θα αρχίσει από τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά τις 12 Ιανουαρίου, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσει να ξεκινήσει στην Ευρώπη ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις πηγές των FT, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το εμβόλιο των Pfizer / BionTech και έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021 εκείνος για το εμβόλιο της Moderna.

H εφημερίδα σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται ότι θα εκφράσει την άποψή του για το εμβόλιο των BionTech / Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.

Το επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο ΕΜΑ

Λίγο αφού οι Financial Times δημοσίευσαν τις πληροφορίες αυτές, ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ανακοίνωσε ότι αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer για την Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δεχτεί αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Οκτώβριο. svg%3E

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των Financial Times, στο χρονοδιάγραμμά του της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε χθες, αυτή η ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί.

Η αίτηση των δύο εταιρειών έρχεται μετά την αντίστοιχη αίτηση στον αμερικανικό FDA στις 20 Νοεμβρίου, κίνηση που έφερε τις δύο εταιρείες ένα βήμα πιο κοντά στη διάθεση του σκευάσματός τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments