Κόσμος

Κορωνοϊός έρευνα: Ο ιός μπορεί να εισβάλει στον εγκέφαλο μέσω της μύτης

Κορωνοϊός έρευνα: Ο ιός μπορεί να εισβάλει στον εγκέφαλο μέσω της μύτης
Κορωνοϊός έρευνα: Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience αναφέρει ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μολύνει μόνο την αναπνευστική οδό αλλά επηρεάζει και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

O κορωνοϊός μπορεί να εισβάλει στον εγκέφαλο των ανθρώπων μέσω της μύτης, σύμφωνα με μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα και η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει κάποια από τα νευρολογικά συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς της Covid-19.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience αναφέρει ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μολύνει μόνο την αναπνευστική οδό αλλά επηρεάζει και το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που οδηγεί σε νευρολογικά συμπτώματα όπως αυτά της απώλειας όσφρησης, γεύσης, πονοκέφαλου, κούρασης και ναυτίας. Αν και πρόσφατες έρευνες έχουν περιγράψει την παρουσία ιικού RNA στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, παραμένει άγνωστο από πού εισβάλλει ο κορvωοϊός και πώς διαχέεται μέσα στον εγκέφαλο.

Προειδοποίηση ΠΟΥ – Αν ο κόσμος «πάθει αμνησία» μετά τον κορωνοϊό , θα έρθουν νέες πανδημίες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πανδημίες στο μέλλον αν πάθει «αμνησία» και δεν πάρει το μάθημά του από την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού Covid-19.

«Είδα την αμνησία που φαίνεται να παθαίνει ο κόσμος μετά από ένα τραυματικό γεγονός, και αυτό είναι κατανοητό», είπε ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, Μάικ Ράιαν. «Αλλά αν το ξανακάνουμε, όπως κάναμε μετά τον SARS, όπως κάναμε μετά την H5N1, όπως κάναμε μετά την πανδημία της H1N1, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα του τι μπορούν να κάνουν στον πολιτισμό μας αυτά τα παθογόνα, τότε είναι πιθανόν να βιώσουμε τα ίδια ή και χειρότερα στη ζωή μας», τόνισε.

Ο Ράιαν επέπληξε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες, λέγοντας ότι στο βόρειο ημισφαίριο διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας τους «σαν να ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους» και τώρα ο κόσμος πληρώνει το τίμημα. «Στον βορρά, λόγω του μοντέλου κόστους των συστημάτων υγείας, τα έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να αποδίδουν στο 95%, στο 98% και στο 100%. Είναι σαν να έχουμε ένα μοντέλο αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους για τις υπηρεσίες υγείας. Λοιπόν, τώρα πληρώνουμε το τίμημα για αυτό», είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments