Κόσμος

Ταμείο Ανακάμψης: Η ΕΕ θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο ανεξάρτητα από την άσκηση βέτο

Ταμείο Ανακάμψης: Η ΕΕ θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο ανεξάρτητα από την άσκηση βέτο
Ταμείο Ανακάμψης: Ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε τη στάση της ΕΕ.

Ακόμα κι αν η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκούν βέτο στο οικονομικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάταση της οικονομίας της που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ξεκάθαρη η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Δεν θα υποκύψουμε σε ένα βέτο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Μελετών, ISPI, και το υπουργείο Εξωτερικών. «Η ιδέα είναι ότι είμαστε πολύ σαφείς προς αυτά τα κράτη μέλη, θα προχωρήσουμε χωρίς αυτά», δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε ότι ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι θα ξεπεραστεί μέσω συμφωνίας χάρη στην «οδό της διπλωματίας».

Άκαμπτες παραμένουν και η Ουγγαρία και η Πολωνία

Από την άλλη, με νέα του ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ ανέφερε ότι η στάση της Πολωνίας που αντιτίθεται στη σύνδεση των πόρων της ΕΕ με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου παραμένει αμετάβλητη.

Βέβαια, και η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην μπορεί να δεχθεί να περιληφθούν τα κριτήρια για το κράτος δικαίου στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ταμείο της για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προσθέτοντας πως το ζήτημα των πολιτικών κανόνων για τον σεβασμό του κράτους δικαίου θα πρέπει να εξετασθεί χωριστά.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η διευκρινιστική δήλωση που προσαρτήθηκε στους κανονισμούς, η οποία έκανε υψηλόβαθμό μέλος της πολωνικής κυβέρνησης να πει πως η Πολωνία μπορεί να δεχθεί το πακέτο, είναι απαράδεκτη για τη Βουδαπέστη.

Το πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Θυμίζουμε πως η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021 – 2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ διότι η πρόσβαση στους πόρους συνδέεται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments