Πολιτική

Πέτσας για Τουρκία: Δεν ήταν σκοπός μας να επιβληθούν τώρα κυρώσεις

Πέτσας για Τουρκία: Δεν ήταν σκοπός μας να επιβληθούν τώρα κυρώσεις
Πέτσας για Τουρκία: Στην εκ των υστέρων αποκάλυψη ότι σκοπός της Ελλάδας δεν ήταν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα της Βουλής.

«Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις αλλά εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας για να προχωρήσουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας σε ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε ο κ. Στέλιος Πέτσας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με παρέμβασή του στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό υπογράμμισε ότι η «Ευρώπη κινείται με αργά βήματα» ωστόσο πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο του 2019 και μετά αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες καθώς για πρώτη φορά εντάχθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής άρθρα που παραπέμπουν σε κυρώσεις.

«Θα θέλαμε τον Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις; Εμείς θέλαμε να γίνει ένα βήμα παραπέρα από τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου. Αυτό το βήμα έγινε» είπε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι διευρύνθηκε το πεδίο κυρώσεων και δόθηκε εξουσιοδότηση στον Επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ εξουσιοδότηση για να καταρτίσει έκθεση για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και να την παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2021.

«Η Ευρώπη προχωρά με αργά βήματα. Δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε την λέξη “βαρβάρους” με την λεξη “κυρώσεις” στο ποίημα του Καβάφη “περιμένοντας τους βαρβάρους”» είπε σε άλλο σημείο.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως αν η Ευρώπη είχε αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης τότε δεν θα συνέχιζε εως σήμερα η σχετική συζήτηση. «Η Ελλάδα πάντα ζητουσε την επιβολή κυρώσεων. Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνούμε στα απλά. Ας μην γίνουν αντικείμενο μικροπολιτική αντιπαράθεσης τα εξωτερικά θέματα» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «βαφτίσει» ως νίκη τις ήττες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments