Ελλάδα

Μέτρα για Χριστούγεννα: Τι να προσέξουμε σύμφωνα με την Αθηνά Λινού – Δεν έχουμε τελειώσει με το δεύτερο κύμα

Μέτρα για Χριστούγεννα: Τι να προσέξουμε σύμφωνα με την Αθηνά Λινού – Δεν έχουμε τελειώσει με το δεύτερο κύμα
Μέτρα για Χριστούγεννα: Η Αθηνά Λινού κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου για μια ακόμα φορά.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τελειώσει με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού υπογράμμισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού.

Παρά την υποχώρηση των κρουσμάτων και τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει παρατηρηθεί, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναστραφεί η σημερινή τάση. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος για την περίοδο που θα ακολουθήσει τις γιορτές, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece.

Για αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τρεις βασικούς κανόνες κατά την εορταστική περίοδο:

  • Με τους ίδιους ανθρώπους που θα κάνουμε Χριστούγεννα να κάνουμε και Πρωτοχρονιά, να παραμείνουμε δηλαδή στην κοινωνική «κάψουλά» μας.
  • Όχι περιττές συναναστροφές κατά τη διάρκεια των εορταστικών αγορών.
  • Άμεση απομόνωση από τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο με το πρώτο «ύποπτο» σύμπτωμα.

Αναφορικά με τα rapid tests, η Αθηνά Λινού εξέφρασε επίσης, αμφιβολίες για το πρόγραμμα των μαζικών ελέγχων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, τρία είναι τα προβλήματα που διακρίνει:

  • Τα tests δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά αφού θα γίνονται με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής στο διαδίκτυο. Επομένως, δεν θα εξετάζονται όσοι τηρούν με μικρότερη προσοχή τα μέτρα, αφού αυτοί δεν είναι πιθανό να δηλώσουν συμμετοχή.
  • Δεν θα συμμετάσχουν στα tests όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλαδή κοινωνικές ομάδες όπως οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι ή οι Ρομά, όπου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.
  • Η διαδικασία θα αρχίσει στις 28 Δεκεμβρίου, κάτι που θα σημάνει ότι οι ασυμπτωματικοί θα κάτσουν κανονικά στα εορταστικά τραπέζια.

Και αξίζει να αναφέρουμε πως ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση του lockdown κατά τη διάρκεια των γιορτών. Μόνο το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «το βασικό ζητούμενο και στις γιορτές, αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο».

«Ας μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία να είναι η ίδια οικογένεια που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Όσο πιο στενός είναι τόσο μικρότερος ο κίνδυνος διασποράς του ιού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments