Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 22/12: Εντατικοί έλεγχοι στις μέρες των ρεβεγιόν – Η ελπίδα στο εμβόλιο που έρχεται

Κρούσματα σήμερα 22/12: Εντατικοί έλεγχοι στις μέρες των ρεβεγιόν – Η ελπίδα στο εμβόλιο που έρχεται
Κρούσματα σήμερα 22/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού παρέμειναν και χθες σε τριψήφιο νούμερο, στα 526, αλλά 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 505 είναι διασωληνωμένοι - Στην τελική ευθεία για τους εμβολιασμούς - Τι λένε οι ειδικοί για το lockdown - Αυστηροί έλεγχοι στις ημέρες των γιορτών για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες (21/12) παρέμειναν σε τριψήφιο νούμερο (526), αλλά 85 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 505 δίνουν μάχη μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η ελπίδα για την αρχή του τέλους της πανδημίας είναι στο εμβόλιο, που όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, θα φτάσει στην Ελλάδα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Από την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως είναι φανερό και από τα παραπάνω νούμερα νεκρών και διασωληνωμένων, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να υπάρχει, ενώ στο «κόκκινο» είναι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown. Στις 18:00 το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα ανακοινώσει τα μέτρα για τις μέρες των γιορτών, ειδικά για τις Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επομένων μηνών χαρακτήρισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τελευταία για το 2020 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως προστατευτικά μέτρα και εμβολιασμός θα συμβαδίζουν για τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού, θα το χαρακτήριζα το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση.

Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Όπως γνωρίζετε οι ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν μόλις το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις. Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου. Υπάρχει ένα σχέδιο, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, δε, πως ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός έχει διττό στόχο: «από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι την εποπτεία αυτής της τεράστιας επιχειρήσης θα έχει η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης, που επικυρώνεται σήμερα: «την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία της η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, τη σύσταση της οποίας θα επικυρώσουμε σήμερα στο Υπουργικό μας Συμβούλιο. Πρόεδρός της θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ».

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον εμβολιασμό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με δήλωσή της, υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού κατά του , ενώ σημείωσε ότι η ίδια και οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν το παράδειγμα και θα εμβολιαστούν. Όλοι; Όχι. Η Κατερίνα Σακαελλαροπούλου δεν αναφέρθηκε στον αρχηγό της  που, άλλωστε, πολλές φορές έχει εκφράσει την αντίθεσή του με το εμβόλιο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι ο εμβολιασμός είναι μια πράξη προστασίας του εαυτού μας και ότι η ανοσία της κοινότητας εγγυάται την υγεία και τη ζωή όλων μας.

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη. Μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου με τεράστιο κόστος. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και χάνονται καθημερινά. Οι περιορισμοί στις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας είναι ασφυκτικοί. Η οικονομία και, ιδίως, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, φθάνουν στα όρια της αντοχής τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικειότητα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πέρασαν από τη θέρμη και την εγγύτητα, που χαρακτηρίζει τον λαό μας, στον φόβο και την απόσταση.

Το εμβόλιο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας συνιστά ιστορικό επίτευγμα του ανθρώπινου νου. Είναι ο πολύτιμος καρπός της συστράτευσης των επιστημόνων από κάθε γωνιά του κόσμου κατά ενός αόρατου και ύπουλου εχθρού που δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Σήμερα κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να επιστρέψουμε, δίχως δεσμεύσεις και αναστολές, στις ζωές μας, να απελευθερωθούμε από την πολύμηνη ομηρεία του ιού. Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, είναι μια πράξη προστασίας του εαυτού μας και του άλλου, της προσωπικής και της δημόσιας υγείας, του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Η ανοσία της κοινότητας εγγυάται την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου να τονίσουμε από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, η ενότητα και η ομοψυχία είναι η πιο μεγάλη δύναμη των Ελλήνων».

Εν τω μεταξύ, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, από όπου μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια, όταν φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα και ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία» τότε από αυτή θα γίνεται και η οργάνωση του εμβολιασμού.

Αυτή τη στιγμή η μία από τις τρεις βασικές ενότητες της πλατφόρμας για τα εμβόλια περιλαμβάνει τις 8 κομβικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς. Διαβάστε αναλυτικά:

1. Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της Covid-19 στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις τα διαθέσιμα εμβόλια λάβουν την τελική έγκριση από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

2. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.

Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του. svg%3E

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την Covid-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

4. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν. Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος.

5. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το  προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την covid-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων.

Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

6. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να υπάρξει ανοσία για την κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

7. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA, (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

8. Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητα συμπτώματα;

Τα όποια ανεπιθύμητα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν είναι ήπια και παροδικά. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

H άποψη των ειδικών για τη λήξη του lockdown

Την τοποθέτηση ότι είναι «πρόωρο» να μπει τέλος στο lockdown στις 7 Ιανουαρίου έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία του ».

Μιλώντας στο Open, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι: «Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα της εκπάιδευσης. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι αρνητικός και στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. «Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία και για την Αιτωλοακαρνανία

Σε σχέση με τις επιβαρυμένες περιοχές, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Είναι δύσκολη περίοδος για τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, έχουν αρνητική δυναμική. Με ανησυχεί η Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν χρειάζεται αυστηρότερα μέτρα. Ίσως υπάρχει κάποια εστία, χρειάζεται περισσότερη ανίχνευση. Και στην Ξάνθη υπάρχει πρόβλημα αλλά όχι για εγκλεισμό».

Όσο για την απόφαση του lockdown εξήγησε ότι «ξαφνικά εδώ και 10 ημέρες η καμπύλη από πτωτική σταθεροποιήθηκε, που οφείλεται στην αύξηση της δυναμικής σε αυτές τις περιοχές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεφύγει στην Αττική των 4 εκατομμυρίων πολιτών. Οι βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής χρειάζονται περισσότερα τεστ και συσκευές απολύμανσης αέρα». svg%3E

Αυστηρά μέτρα πριν τα ρεβεγιόν

Σε αυστηρούς ελέγχους θα προχωρήσει η Αστυνομία στις μέρες των γιορτών. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην βγει κανείς από το σπίτι του μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά τις ημέρες των ρεβεγιόν, ενώ κοινή πεποίθησή της είναι πως αυξάνοντας τους εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία της χώρας, θα αποφευχθούν και οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Σήμερα μάλιστα αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις για την αυστηροποίηση των ελέγχων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αναφέρει πως θα έρθουν σκληρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά, αν η κατάσταση ξεφύγει τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments