Οικονομία

Οικονομικές επιπτώσεις κορωνοϊού: Βαρύ το πλήγμα στα ταξιδιωτικά πρακτορεία – Μείωση 74,9% λόγω του κορωνοϊού

Οικονομικές επιπτώσεις κορωνοϊού: Βαρύ το πλήγμα στα ταξιδιωτικά πρακτορεία – Μείωση 74,9% λόγω του κορωνοϊού
Οικονομικές επιπτώσεις κορωνοϊού: Η μείωση για το σύνολο του 2020 αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

Ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφών δραστηριοτήτων, για το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, δηλαδή για το 2020, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 74,9% στον δείκτη κύκλου εργασιών τους.

Πρόκειται για τη θεωρούμενη- υπό κανονικές συνθήκες- υψηλή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019 και είναι η πρώτη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία που ο δείκτης του τζίρου στα τουριστικά γραφεία παρουσιάζει μείωση την περίοδο αυτή, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας.

Και παράλληλα, το δυσάρεστο αν και αναμενόμενο, είναι ότι η μείωση για  το σύνολο του 2020 αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το 2ο και το 4ο τρίμηνο του έτους η τουριστική κίνηση ήταν σχεδόν μηδενική.

Στοχεύοντας στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, η FedHATTA, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού που είναι ο πανελλήνιος εκπρόσωπος του συνόλου του κλάδου των τουριστικών γραφείων στους αντίστοιχους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική, τις δράσεις εξωστρέφειας σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Επιπλέον, δεν θα σταματήσει να αξιοποιεί την εκπροσώπησή της σε διεθνείς φορείς οργανωμένου τουρισμού, όπως η ECTAA, προς όφελος του κλάδου και του ευρωπαϊκού και ελληνικού τουρισμού, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μείωση 78,2% στα έσοδα από τον τουρισμό κατά το πρώτο δεκάμηνο τους έτους

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα Οικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, εξετάζει τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2020.

Η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε δευτερογενή έρευνα και ανάλυση δημοσιοποιημένων στοιχείων και εκτιμήσεων από σχετικούς παγκόσμιους και εγχώριους φορείς, και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης έκθεσης που είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως καταγράφονται από την έκθεση της EY Ελλάδος, είναι οι εξής:

  • Μείωση 78,2% στα έσοδα από τον τουρισμό, κατά το πρώτο δεκάμηνο τους έτους.
  • Στο 23% η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι 71% το 2019 Στο 20% των εισπράξεων του 2019, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020.
  • Οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, και τα ταξίδια στην ύπαιθρο, αναμένεται να κυριαρχήσουν βραχυπρόθεσμα.
  • Αλλάζουν θεμελιωδώς οι καταναλωτικές συνήθειες των ταξιδιωτών, με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγιεινή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments