Διεθνή

Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου: οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου: οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών
Η Πορτογαλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2021, εν μέσω της κρίσης του COVID-19. Ποιες είναι οι προσδοκίες των βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου;

Την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε την Πρωτοχρονιά η Πορτογαλία, αποφασισμένη να δώσει προτεραιότητα στην ανάκαμψη και ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες πασχίζουν να “σταθούν” στα πόδια τους με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι άνευ προηγουμένου. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, παρουσίασε το πρόγραμμα της προεδρίας σε εξ αποστάσεως κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δύσκολες στιγμές, η Πορτογαλία δεσμεύεται να προωθήσει μια ανθεκτική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή και παγκόσμια Ευρώπη. Το σύνθημα της νέας προεδρίας είναι “Ώρα για δράση: μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη”. Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης γερμανικής προεδρίας σε ορισμένους τομείς: το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, την πρόοδο της δράσης της ΕΕ για το κλίμα, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται πως η Πορτογαλία ανέλαβε την τέταρτη προεδρία της ΕΕ γιορτάζοντας συγχρόνως τα 35 χρόνια από την ένταξή της στην Ένωση.

Οι Πορτογάλοι ευρωβουλευτές συζητούν τις προσδοκίες και απόψεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας. Σύμφωνα με τον Πάολο Χανσέλ (ΕΛΚ), οι τρεις προτεραιότητες της προεδρίας είναι η “έναρξη λειτουργίας του ταμείου ανάκαμψης, η στρατηγική εμβολιασμού και οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου αν και έχει επιτευχθεί η συμφωνία”. Ο Πάολο Χάνσέλ τονίζει τη σημασία του κοινωνικού πυλώνα, ο οποίος “πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υγεία” και της συνόδου κορυφής ΕΕ – Ινδίας. Προσθέτει δε πως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και η νέα στρατηγική για το μέλλον της ζώνης Σένγκεν και το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ “αξίζουν περισσότερη προσοχή” από την προεδρία.

Η Πορτογαλία “συνδυάζει την κοινωνική και κλιματική ατζέντα με την ψηφιακή μετάβαση ως κινητήριες δυνάμεις για την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, λέει ο Κάρλος Ζορίνιο (S&D). Η Λισαβόνα “δεσμεύεται επίσης να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της ΕΕ ως πολυμερή δύναμη, μέσω των συνόδων κορυφής με την Αφρική και την Ινδία”, δηλώνει. Αναφερόμενος στην “αυξημένη αβεβαιότητα” λόγω της πανδημίας και του Brexit, ο κ. Ζορίνιο βλέπει την πορτογαλική προεδρία ως “μια μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της και τις θεμελιώδεις αρχές της”.

Ο Φρανσίσκο Γκερέιρο (Verts/ALE) σημειώνει ότι η προεδρία της Πορτογαλίας συμπίπτει με τη “μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση που έχει συμβεί ποτέ – μια κρίση που σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη καταστροφή της βιοποικιλότητας”. Κατά την άποψή του, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής [ΚΓΠ], η οποία αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. “Δεν προσδοκούμε ότι θα υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην ΚΓΠ, ικανές να επιτύχουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” όσον αφορά τη διατήρηση της βιοποικιλότητας”, καταλήγει.

Η Μαρίζα Ματίας (GUE/NGL) θεωρεί ότι “η κοινωνική Ευρώπη, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση είναι οι σωστές προτεραιότητες και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις” που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι “η Ευρώπη βιώνει στιγμές βαθύ διχασμού” και αγωνίζεται να παρέχει λύσεις στις διαρθρωτικές προκλήσεις. “Υπάρχουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες για να κατανοήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και καμία δεν μπορεί να χαθεί”, τονίζει η κ. Ματίας, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως “η πορτογαλική προεδρία δε θα χαθεί πίσω από τις προθέσεις της”.

Ο ήλιος και το πηδάλιο: Το κινούμενο λογότυπο της προεδρίας

  • Έχοντας ως βάση τη σημαία της ΕΕ, το λογότυπο έχει μπλε και κίτρινο χρώμα.
  • Τα αρχικά 12 αστέρια (όπως της ΕΕ) μετατρέπονται σε 27 (όσα και τα κράτη μέλη), σηματοδοτώντας μια κατασκευή με εύρος, συνεκτικότητα και πολυμορφία.
  • Τα 27 στοιχεία μετατρέπονται σε ήλιο και πηδάλιο, τα οποία αντιπροσωπεύουν την ιστορία, τη γεωγραφία και την ανοικτή στάση της Πορτογαλίας προς τον κόσμο καθώς και την πρόθεσή της να καθοδηγήσει την ΕΕ προς το μέλλον.
  • Η μουσική υπόκρουση προέρχεται από μια τυπική πορτογαλική κιθάρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments