Διεθνή

ΠΟΥ: Δεν θα επιτευχθεί εφέτος η ανοσία της αγέλης – Σύσταση να τηρούνται τα μέτρα

ΠΟΥ: Δεν θα επιτευχθεί εφέτος η ανοσία της αγέλης – Σύσταση να τηρούνται τα μέτρα
ΠΟΥ: «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια».

Μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για τον κορωνοϊό, δεν θα επιτευχθεί φέτος η ανοσία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021», είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή». Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε. «Αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν», υπενθύμισε. Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς».

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ιαπωνία

Συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφού με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι εντοπίστηκε στην Ιαπωνία μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντόπισε μια παραλλαγή του ιού σε τέσσερις ταξιδιώτες από την Πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας. Η παραλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις, ανάμεσα στις οποίες και μία που υπάρχει και στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 που έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

Σε σχέση με τα εμβόλια, ο ΠΟΥ ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις φτωχές χώρες τον Φεβρουάριο, μέσω του προγράμματος COVAX (πολυμερής πρωτοβουλία για την αγορά και την καθολική πρόσβαση στα εμβόλια), όπως σημίωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Οργανισμού.

«Περισσότερες από 40 χώρες έχουν πλέον ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για την Covid-19. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι εμβολιασμοί ή σχεδόν όλοι έγιναν σε χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος μέχρι τώρα. Πρέπει να δούμε τα εμβόλια να περνούν στα χέρια και των χωρών χαμηλού και χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο σύμβουλος του ΠΟΥ.

Το πρόγραμμα COVAX θα μπορούσε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τον Φεβρουάριο. Καταβάλλεται, όμως, προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ξεκινήσουν από αυτόν τον μήνα, συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το απόγευμα σήμερα τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο είχαν φτάσει τα 90.965.436. Οι νεκροί από τον φονικό ιό είναι 1.947.913. Από την περιπέτεια με τον κορωνοϊό έχουν αναρρώσει 64.997.065.

Στην Ιαπωνία έχουν εντοπιστεί 286.752 κρούσματα, ενώ οι νές μολύνσεις του ιού είναι 5.977. Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα έχουν φτάσει τους 4.044.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα ξεκινήσουν την έρευνά τους για την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα την Πέμπτη.

Η δεκαμελής ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορωνοϊού, η οποία αναμενόταν να φθάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, θα αρχίσει εντέλει την αποστολή της την Πέμπτη 14η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments