Ελλάδα

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Η μάχη με τον ιό σε όλο τον κόσμο – Τι γίνεται με τη μετάλλαξη «Nelly»

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Η μάχη με τον ιό σε όλο τον κόσμο – Τι γίνεται με τη μετάλλαξη «Nelly»
Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην πορεία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο στη σημερινή ενημέρωση.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τη μάχη με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο στη σημερινή ενημέρωση. Επίσης, έδωσε διευκρινίσεις για τη μετάλλαξη του ιού με το όνομα Nelly.

Ο καθηγητής είπε: «Η επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο πλησιάζει πλέον τις 100.000.000 διαγνώσεις, εκ των οποίων περίπου 2.000.000 συνάνθρωποι μας έχουν καταλήξει.

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται σε περίπου 800.000 ανά ημέρα, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό, ενισχύθηκε ξανά στους 17.000 θανάτους ανά ημέρα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Συγκριτικά ίσως έχει αξία να δούμε πολύ σύντομα τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα και αυτός ήδη έχει ξεπεράσει τα 50.000.000 και φαίνεται ότι εντός του Ιανουαρίου ο ρυθμός των εμβολιασμών μπήκε σε σχεδόν εκθετική αύξηση.

Στην Ευρώπη, η επιδημία έχει υπερβεί τις 28.000.000 διαγνώσεις και ξεπέρασε τους 650.000 θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης κάτω από τις 250.000 ανά ημέρα.

Στη Γαλλία, η επιδημία έδειξε σταθεροποίηση σε περίπου 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν διατηρείται σε επίπεδο κάτω των 500 θανάτων ανά ημέρα, σχετικά σταθερό για τους τελευταίους δύο μήνες.

Η επιδημία στη Γερμανία πλέον δείχνει σαφή σημεία υποχώρησης και καταγράφει λιγότερες από 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων ωστόσο δεν έχει υποχωρήσει ακόμα και παραμένει σταθερός σε περισσότερους από 1.000 ανά ημέρα, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου βιώνει το τρίτο κύμα, η επιδημία συνέχισε να συρρικνώνεται και έδειξε πλέον σαφή υποχώρηση των νέων διαγνώσεων σε λιγότερες από 40.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων ωστόσο συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράφοντας περισσότερους από 1.500 κάποιες ημέρες.

Στην Ιταλία η επιδημία έδειξε σημεία ελαφράς υποχώρησης στο επίπεδο των 12.000-15.000 διαγνώσεων ανά ημέρα και ο ρυθμός των ατόμων που καταλήγουν παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο των 600 θανάτων ανά ημέρα».

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Ο κ. Μαγιορκόνης είπε: «βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση.

Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 8%-9%, μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δύο μήνες μετά περίπου την εκθετική αύξηση του δεύτερου κύματος, ωστόσο, παραμένει επιβαρυμένη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία COVID βρίσκονται περίπου αυτή τη στιγμή στις 100 εισαγωγές ανά ημέρα. Από αυτούς που θα εισαχθούν, ένα σημαντικό ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Να επισημάνουμε ότι στην αποκορύφωση του δεύτερου κύματος, σημειώθηκαν ακόμα και 500 εισαγωγές με COVID-19 στα Νοσοκομεία της χώρας. Είναι προφανές ότι το σύστημα Υγείας ακόμα απορροφάει τους κραδασμούς της αποκορύφωσης του δεύτερου κύματος, αντιμετωπίζοντας εισροή που κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 20% της πλήρους έντασης του δεύτερου κύματος.

Τι γίνεται στην Αττική

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής υποχώρησης που έφτασε και το 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση της επιδημίας επιταχύνθηκε, φτάνοντας μέχρι και 30% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη και συνεχίζουμε να παρατηρούμε με ανακούφιση την υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 plus. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έδειξε και άλλη βελτίωση στα επίπεδα που παρατηρούσαμε στις αρχές Οκτωβρίου.

Είναι πλέον προφανές ότι μπήκαμε σε μία περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ύφεση την οποία κερδίσαμε με τόσο κόπο και στέρηση από την κανονικότητα και καθημερινότητά μας, είναι εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Το σύστημα Υγείας, όπως είπαμε, ακόμα απορροφάει τα χτυπήματα του δεύτερου κύματος, ενώ ήδη έχει περάσει στην αντεπίθεση μέσω μιας διαρκούς ενισχυόμενης εμβολιαστικής εκστρατείας.

Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και με τον κακό μας εαυτό. Όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, καλούμε τον κόσμο να αντλήσει υπομονή από τα πιο βαθιά του αποθέματα. Τα όπλα μας τα μάθαμε πλέον, ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε. Κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή, χρήση της μάσκας.

Με μικρά βήματα επανέρχονται κοινωνικές μας δραστηριότητες. Συγχρόνως, αφουγκραζόμαστε εμείς τις μεταβολές της επιδημίας και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε εκ νέου μέτρα για την αποφυγή νέου επιδημικού κύματος. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνδρομή όλων στην τήρηση των μέτρων έχει τεράστια σημασία».

Τα νέα για τις μεταλλάξεις

«Κλείνοντας, είπε ο καθηγητής, «θα ήθελα να αναφερθώ σύντομα γύρω από τη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας.

Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι «Nelly», φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μ. Βρετανίας, της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας. Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές.

Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη «Nelly» σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments