Οικονομία

Μητσοτάκης – Χατζηδάκης: Σε πρώτο πλάνο εκκρεμείς συντάξεις και εργασιακά

Μητσοτάκης – Χατζηδάκης: Σε πρώτο πλάνο εκκρεμείς συντάξεις και εργασιακά
Μητσοτάκης - Χατζηδάκης: Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή με έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ως τους κύριους μοχλούς της προστασίας των αδυνάμων.

Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή με έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ως τους κύριους μοχλούς της προστασίας των αδυνάμων.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε, και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους πιο αδύναμους στη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε και «στον δύσκολο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ για τις ψηφιακές συντάξεις, τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Εκκρεμείς συντάξεις

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ξεκάθαρη προτεραιότητα στην ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

Ποιες αλλαγές δρομολογούνται

  • Μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα
  • Εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας
  • Εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση
  • Τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια.

Οι τρεις μεγάλες παρεμβάσεις

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 3 μεγάλες πρωτοβουλίες που θα συνδυαστούν με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις:

  • Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και επιβάλλουν την προσαρμογή της Ελλάδας στα νέα δεδομένα σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
  • Το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις είναι εκπλήρωση βασικής προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. Η δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για τις επικουρικές συντάξεις είναι κοινή πρακτική σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

ΟΑΕΔ

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις δράσεις του ΟΑΕΔ.

“Το ίδιο και ο ΟΑΕΔ ο οποίος με τον εκσυγχρονισμό του μπορεί να συντελέσει ουσιαστικά σε αυτή τη μεταρρύθμιση που οραματιζόμαστε. Θέλω να σταθώ σε 3 ακόμα μεγάλα ζητήματα” σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σημεία των δηλώσεων του:

  • Το πρώτο είναι η ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε στις δράσεις για την κοινωνική προστασία.
  • Για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους αναπήρους, τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά που χρήζουν προστασίας.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας.
  • Δεν θα μείνουμε όμως μόνο στην χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα προχωρήσουμε και με πρωτοβουλίες όπως η κάρτα αναπηρίας.
  • Το επόμενο που θέλω να υπογραμμίσω είναι η πολιτική μας για την οικογένεια, το δημογραφικό και την ισότητα των φύλων.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνω την πρωτοβουλία μας για άμεση έγκριση της σύστασης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, θέμα το οποίο γίνεται ακόμα περισσότερο επίκαιρο με τις καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες.

Project manager

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τη τοποθέτηση project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις.  “Κλείνοντας, θέλω να τονίσω τη σημασία που έχει για εμάς, και για εμένα προσωπικά, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο! Μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια σε ένα δύσκολο πεδίο, συντελούντος και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού.  Οι συντάξεις που απονεμήθηκαν το 2020 είναι κατά 31% περισσότερες σε σχέση με αυτές που απονεμήθηκαν το 2019. Αλλά η προσπάθεια, για προφανείς λόγους, πρέπει να επιταχυνθεί.  Σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτιθεί αμέσως ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία αυτού του στόχου. Δίνοντας φυσικά έμφαση στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο! Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα!”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments