Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: «Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων»

Βασίλης Κικίλιας: «Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων»
Κορωνοϊός ενημέρωση: H ενημέρωση του υπουργού Υγείας για το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Για «ανησυχητικές καθυστερήσεις ως προς την παραγωγή εμβολίων» έκανε λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε: «Αναπτύσσουμε το σχέδιο εμβολιασμών με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πολύ γοργούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, όμως, καταγράφονται ανησυχητικές καθυστερήσεις ως προς την παραγωγή εμβολίων».

«Οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οφείλουμε τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή άλλου είδους ανταγωνισμούς», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος είπε μάλιστα εμφατικά ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι τα χρήματα για τα εμβόλια προήλθαν από χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και φορολογουμένων». Όπως είπε, εξάλλου, «σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσα το σύνολο των κομμάτων για την εκστρατεία των εμβολιασμών».

Κατά τα λοιπά, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι «στις 10 Δεκεμβρίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είχαμε πει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών σε τρία επίπεδα:

  • Ιατρικό πλαίσιο
  • Επιχειρησιακό πλαίσιο
  • Εθνική εκστρατεία εμβολιασμών

«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια και στην ανάδειξη της αλήθειας», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Ως προς τα θέματα της πανδημίας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κοροναϊού. Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 μέρες παρουσιάζονται σε Θήρα, Μύκονο, Βοιωτία, Ροδόπη, Λακωνία και Δυτική Αττική. Επίσης, προβληματισμό προκαλούν οι αυξητικές τάσεις στις Περιφέρειες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και Αττικής, ειδικά ο Βόρειος, Ανατολικός και Κεντρικός Τομέας.

«Εντυπωσιακή προσπάθεια της χώρας μας»

Στην συνέχεια της ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας μίλησε για την «εντυπωσιακή προσπάθεια» που γίνεται στην Ελλάδα σε ό, τι αφορά το σχέδιο του εμβολιασμού, μιλώντας για μια τεράστια αλυσίδα logistics, που αφορά μια σειρά κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

Δεν υπάρχουν ακόμα σαφή συμπεράσματα από το άνοιγμα της αγοράς

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε 5 με 6 μέρες, ούτως ώστε να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments