Ελλάδα

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι προβλέπει – Ποιοι οι δικαιούχοι

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι προβλέπει – Ποιοι οι δικαιούχοι
Άδεια ειδικού σκοπού: Ενεργοποιήθηκε ξανά η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς όπως γνωστοποίησε χθες κατά την εξειδίκευση των μέτρων η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κα. Άννα Στρατινάκη λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ενεργοποιήθηκε ξανά η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς όπως γνωστοποίησε χθες κατά την εξειδίκευση των μέτρων η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κα. Άννα Στρατινάκη λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Τι ισχύει

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού μπορεί να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Στην άδεια ειδικού σκοπού, έχει διάρκεια τριών ημερών και ακολουθείται από μια ημέρα κανονικής άδειας, κάτι που επαναλαμβάνεται κυκλικά μέχρι να λήξει το προσωρινό μέτρο.

Ποιοι δικαιούνται άδεια εδικού σκοπού

Άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται

  • Οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο).

Ποια άλλα μέτρα ισχύουν για τους εργαζομένους

  • Ευελιξία δυο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός
  • Χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός της ημέρας στον εργαζόμενο για διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό
  • Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης (στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr) όπου οι εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και εφόσον αυτοί το επιθυμούν να δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν rapid test μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.
  • Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες  μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας . Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
  • Σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής των ανωτέρω δυνατοτήτων, ο εργοδότης, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότης (ΚΑΔ), θέτει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του για το χρονικό διάστημα που αιτείται ο εργαζόμενος και πάντως όχι πέραν της 28/2/2021. Ο εργαζόμενος καθίσταται δικαιούχος αποζημίωσης ειδικού σκοπού που υπολογίζεται ανά μήνα κατ` αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες. Παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.
  • Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021
  • Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο σχολικών μονάδων
  • Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλε-εργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή. Η προαναγγελία των εργαζομένων που τίθενται σε καθεστώς τηλε-εργασίας γίνεται με ειδικό έντυπο (4.1) στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments