Ελλάδα

Πέτρος Φιλιππίδης: Εξώδικο από τον Γιώργο Γεραρή

Πέτρος Φιλιππίδης: Εξώδικο από τον Γιώργο Γεραρή
Πέτρος Φιλιππίδης: Είχε προηγηθεί εξώδικο του γνωστού ηθοποιού που κατηγορούσε τον συνήγορο υπεράσπισης για «συκοφαντία».

O Πέτρος Φιλιππίδης έλαβε εξώδικο από τον δικηγόρο Γιώργο Γεραρή, ο οποίος έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις ηθοποιών που έχουν προβεί σε καταγγελίες κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης. Είχε προηγηθεί εξώδικο του γνωστού ηθοποιού που κατηγορούσε τον συνήγορο υπεράσπισης για «συκοφαντία», επειδή αναφέρθηκε σε καταγγελία εντολέως του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Υπενθυμίζεται πως η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Λένα Δροσάκη, ο Γιώργος Ψάλτου και άλλοι ηθοποιοί έχουν απευθυνθεί στον δικηγόρο κ. Γεραρή για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτικής και σωματικής βίας που εντάσσονται στο πλαίσιο του ελληνικού MeToo. «Φαίνεται να μην αντιλαμβάνεσθε το στοιχειώδες, πως οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι δικοί μου, αλλά του εντολέως μου, όπως κατέστησα εξαρχής απολύτως σαφές κατά τη δημόσια τοποθέτησή μου», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Γεραρής, απαντώντας στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Πέτρος Φιλιππίδης: «Επώνυμες καταγγελίες σε βάρος σας εδώ και εβδομάδες»

«Δηλώνετε, όπως βλέπω, προς όλα τα μέσα, ότι «αρνείστε» τη χρήση ή αναπαραγωγή του ονόματός σας και της εικόνας σας, μέχρι εσείς να αποφασίσετε να μιλήσετε δημοσίως για τις σε βάρος σας καταγγελίες. Η δήλωσή σας αυτή παρατηρώ καταρχάς ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εξώδικη δήλωσή σας, της 1-2-21, με την οποία καλέσατε, προκαταβολικά, όλα τα μέσα να μην αναφέρουν το όνομά σας και να μην κάνουν χρήση της εικόνας σας πριν να υπάρξουν καταγγελίες σε βάρος σας ενώπιον αρμοδίων αρχών» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Γεραρής. Ο δικηγόρος τονίζει πως η αξίωση του ηθοποιού να μη γίνεται χρήση της εικόνας του μέχρι να αποφασίσει να μιλήσει δημοσίως «είναι νομικώς ανυπόστατη» για τους εξής πρόσθετους λόγους:

-Οι εικόνες του που προβάλλονται ή δημοσιεύονται στα μέσα όλες αυτές τις μέρες είναι δημόσιες, από παραστάσεις, φωτογραφήσεις και λοιπές εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί και ήδη δημοσιευθεί με την πλήρη συγκατάθεσή του ηθοποιού. «Επομένως δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς τις συγκεκριμένες εικόνες. -Η λήψη και παρουσίαση σε τρίτους της εικόνας ενός προσώπου γίνεται νομικά δεκτό ότι μπορεί να γίνει και χωρίς τη συναίνεση του εικονιζομένου σε περίπτωση δημοσίων προσώπων, προσώπων που βρίσκονται στην επικαιρότητα ή προσώπων που ανήκουν στη σύγχρονη ιστορία.

Πέτρος Φιλιππίδης

Πέτρος Φιλιππίδης: «Συνταγματικώς αδιανόητο να απαγορεύετε στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τα γεγονότα»

«Είναι νομικώς ανήκουστο και συνταγματικώς αδιανόητο να απαγορεύετε σε όλους τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν την υπόθεση του Metoo, η οποία είναι το κορυφαίο ζήτημα της τρέχουσας επικαιρότητας εδώ και πολλές εβδομάδες, να αναφέρονται σε εσάς, μέχρι εσείς να αποφασίσετε (εάν ποτέ το αποφασίσετε, όπως δηλώνετε χαρακτηριστικά στο εξώδικό σας) να μιλήσετε δημοσίως. Ο δημοσιογράφος έχει υποχρέωση να καλύπτει τα γεγονότα τη στιγμή που εκτυλίσσονται και με γνώμονα τη φιλαλήθεια, όπως παγίως έχουν κρίνει τα εθνικά μας δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», προσθέτει ο κ. Γεραρής.

Πέτρο Φιλιππίδη: «…θα φτάσουμε εκεί που πρέπει: σε ένα καλύτερο για όλους μας αύριο. Σε ένα αύριο χωρίς φόβο»

«Η ελληνική κοινωνία μετασχηματίζεται αυτή τη στιγμή στις πιο καίριες και θεμελιώδεις αντιλήψεις της όσον αφορά το θέμα της λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και τη μηδενική ανοχή που μια σύγχρονη δημοκρατία οφείλει να επιδεικνύει σε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Εάν η Σοφία Μπεκατώρου και η Ζέτα Δούκα δεν είχαν μιλήσει δημόσια για όσα υπέστησαν, δεν θα βρισκόμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Η δημόσια διάσταση που έχει λάβει το κίνημα του Metoo, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες όπου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, είναι αυτή που δίνει στα θύματα το θάρρος να βγουν μπροστά και να μιλήσουν, να πουν όλα αυτά που δεν είχαν πει τόσα χρόνια. Η δημόσια κατάθεση του ενός δίνει κουράγιο στον επόμενο, σε αυτόν που ακόμα έχει αμφιβολίες, σε αυτόν που ακόμα φοβάται. Πέτρος Φιλιππίδης

Η ευρεία δημοσιοποίηση πάσης φύσεως κακοποιητικών πράξεων σε βάρος αδυνάμων συνανθρώπων μας αποσκοπεί όχι μόνο στην προστασία των θυμάτων και στην πρόληψη παρόμοιων κακοποιητικών συμπεριφορών στο μέλλον, αλλά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η οποία καλείται να επεξεργαστεί και να αναθεωρήσει παγιωμένες εδώ και χρόνια αντιδραστικές και φοβικές αντιλήψεις, που δεν έχουν καμία θέση στον σύγχρονο κόσμο που καλούμαστε να χτίσουμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες έγιναν ζυμώσεις που δυστυχώς δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως, πιστέψτε με, θα φτάσουμε εκεί που πρέπει: σε ένα καλύτερο για όλους μας αύριο. Σε ένα αύριο χωρίς φόβο» αναφέρει ο δικηγόρος των ηθοποιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments