Τεχνολογία

Δεινόσαυροι: Κομήτης ευθύνεται τελικά για την εξαφάνισή τους

Δεινόσαυροι: Κομήτης ευθύνεται τελικά για την εξαφάνισή τους
Δεινόσαυροι: Μια έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε ως τώρα για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Διάφορες ανακαλύψεις έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά τον πλανήτη μας, με τελευταία αυτή που θέλει τη Γη να μην είχε πάντα τη μορφή που έχει σήμερα. Και ενώ οι αστεροειδείς που ανιχνεύθηκαν να περνούν κοντά από τον πλανήτη το 2020 έσπασαν το ρεκόρ οι επιστήμονες φέρνουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της εξαφάνισης των δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.com, δεν ήταν αστεροειδής αυτός που έπληξε με απίστευτη σφοδρότητα τη Γη καταστρέφοντας μαζί με τους δεινόσαυρους κι ένα μεγάλο μέρος της τότε χλωρίδας και πανίδας, αλλά πιθανότατα ένας κομήτης. Μάρτυρας του αντίκτυπου της σφοδρής πρόσκρουσης είναι ο κρατήρας Chicxulub στο σημερινό Μεξικό, ένας τεράστιος λάκκος 180 χιλιομέτρων.

Οι δύο ερευνητές του Χάρβαρντ, ο Αμίρ Σιράτζ και ο Άβι Λόεμπ, ανέπτυξαν μάλιστα ένα μοντέλο που δείχνει πώς εισέβαλε εκείνη την περίοδο ένας κομήτης στο ηλιακό μας σύστημα και διασπάστηκε από τις δυνάμεις που ασκήθηκαν πάνω του. Τα κομμάτια του εκσφενδονίστηκαν στο διάστημα κι ένα εξ’ αυτών έπληξε τη Γη.

Δεινόσαυροι

Δεινόσαυροι

Δεινόσαυροι: Το γνωρίζουμε γι’ αυτούς

Η ιστορία λέει ότι πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τη Γη. Για πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια κυριαρχούσαν στον πλανήτη όμως ένα καταστροφικό γεγονός ασύλληπτων διαστάσεων σφράγισε τη μοίρα τους . Πρόκειται για ένα συμβάν που συνδέεται συχνά με την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς στην περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν του σημερινού Μεξικού. Ωστόσο, η νέα αυτή έρευνα αλλάζει όσα γνωρίζαμε και υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για αστεροειδή αλλά για κομήτη.

Δεινόσαυροι: Έχει διαφορά ο αστεροειδής με τον κομήτη;

Οι αστεροειδείς είναι σχετικά μικρά, ανενεργά βραχώδη και μεταλλικά σώματα, που εμφανίζονται στη λεγόμενη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία και περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Οι κομήτες αντίθετα σχηματίζονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος και περιέχουν πολύ περισσότερο πάγο και αέρια. Καθώς οι τροχιές τους τους φέρνουν πιο κοντά σε θερμότερες περιοχές, όπως η Γη, τήκονται, ο πάγκος και η σκόνη τους αρχίζουν να εξατμίζονται και γίνονται οι ουρές τους. Γι’ αυτό και οι κομήτες είναι σαφώς ευκρινέστεροι από τους αστεροειδείς.

«Θα πρέπει να ήταν υπέροχο το θέαμα, αλλά η πλάκα τέλειωσε όταν το ουράνιο σώμα έπεσε με ορμή στο έδαφος», είπε ο Άβι Λόεμπ στο CNN. Σύμφωνα με τον ίδιο και τον συνάδελφό του, η θεωρία περί του κομήτη μπορεί να κλείσει ορισμένα λογικά κενά για την τότε πρόσκρουση στη Γη. Δεν έχουν πειστεί, όμως, πολλοί συνάδελφοί τους, ορισμένοι εκ των οποίων μίλησαν στο CNN και τους New York Times και απορρίπτουν τη θεωρία για τον κομήτη εμμένοντας στην άποψη ότι η πιθανότερη αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων παραμένει κάποιος αστεροειδής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments